Brød Frokost

Bløtkokt egg i brød

3. april 2016

Arbeidstittelen på denne innlegget var «Perfekt bløtkokt egg i brød», men selv på femte forsøk kan jeg ikke påstå at det ble helt perfekt det der egget. Smaken er like god selv om egget er litt for bløtt (se Instagram for forsøk #2 og #3), men det blir ikke like fotogent, så derfor har jeg prøvd igjen og igjen for å få den perfekte eggeplommen: den som bare såvidt er på vei ut av egget når brødet deles i to.

Men nå får et nesten-perfekt egg duge, for enda så godt jeg synes dette er må jeg innrømme at helgelunsjene mine har vært noe ensformige de siste par ukene i jakten på den oozy eggeplommen.

Jeg har prøvd både med små og store egg, og egget på bildet er et M/L egg kokt i 7,5 minutter og så kjølt ned for å stoppe kokeprosessen. I oppskriften har jeg justert koketiden på egget litt opp slik at du forhåpentligvis får et helt perfekt egg.

Det er såklart ikke bare egget som fortjener all oppmerksomheten, brødet rundt har jeg også gått et par runder på. En syrlig og lett sconedeig som er rask å slenge sammen, som blir sprø når den stekes og er en deilig kontrast til det myke egget. Jeg smakssetter deigen med ost og vårløk, men her kan du bruke akkurat det du vil. Chiliflak for eksempel, eller friske urter.

Og ikke vær redd for å ikke få det til, det smaker digg selv om det ikke blir perfekt. Lover.

Ingredienser

 • 2 egg (str M/L)
 • 100g hvetemel
 • 30g sammalt emmermel
 • 1 ts bakepulver
 • 1/2 ts natron
 • 1/2 ts salt
 • 1 ss sukker
 • 30g smør (kjøleskapskaldt)
 • 40g revet ost (feks. Fjelldronning)
 • 2-3 ss finhakket vårløk
 • 1,5 dl gresk yoghurt

Slik gjør du

1. Kok opp en kjele med vann og senk eggene forsiktig nedi. La dem koke i 8 minutter, før du løfter dem ut og legger dem i en bolle med iskaldt vann. Når de er kalde nok til å håndtere tar du dem opp og bruker baksiden av en teskje til å kakke forsiktig rundt hele egget så det oppstår sprekker. Legg eggene tilbake i vannet og la dem ligge i 20 minutter (gjør dem enklere å skrelle).
2. Varm opp ovnen til 240 grader, og bland sammen mel, bakepulver, natron, salt og sukker i en bolle.
3. Bruk en ostehøvel til å skjære tynne skiver smør ned i bollen, og bruk fingrene til å smuldre smøret inn i melet. Jobb raskt så smøret ikke varmes opp.
4. Bland inn ost og løk i melet.
5. Rør inn yoghurt med en gaffel. Yoghurten aktiverer natronet, så for å få luftige scones må de raskt inn i ovnen.
6. Skrell eggene og tørk utsiden med tørkepapir.
7. Ta en liten håndfull deig (ha litt vann på hendene om det er klissete), press den flat og lag en grop til egget. Legg den på et stekebrett dekket med bakepapir og legg et egg i gropa. Ta en håndfull til med deig, press den flat og legg den over egget. Skjøt sammen deigen, og pass på at det ikke er noen hull. Gjenta med egg nummer to.
8. Sett brettet inn i ovnen og stek på 240 grader i 5 minutter. Skru ned varmen til 200 grader og stek i 10 minutter til. Serveres varme rett fra ovnen.

For å spare tid på morgenen hvis du vil lage dette til frokost kan eggene kokes og skrelles dagen før, og deigen til sconesene forberedes fram til steget hvor yoghurten has i. Oppbevar egg og melblanding i kjølekapet over natta.

Har du deig til overs etter at du har pakket inn eggene kan du steke en liten bonusscone på siden.