Dessert Premiert!

Brent hulder

17. september 2013

Denne oppskriften vant Årets Bloggoppskrift 2014! Jeg har laget denne oppskriften flere ganger og den blir like god hver gang. Jeg brukt både fin og grovt lakrispulver, og har du begge i hus synes jeg den beste kombinasjonen er fin pulver inni og grovt på toppen.


Når høstens første lammemiddag ble av en litt lettere sort enn den tradisjonelle, var det jammen god plass til dessert etterpå!

Jeg er inspirert til å prøve noe nytt etter Matstreif, og fant fram lakrispulveret fra Johan Bülow som jeg ikke har brukt på en stund. I kjøleskapet ligger en fin liten Huldreost fra Avdem Gårdsysteri, den beste brunosten jeg noensinne har smakt. Den er nesten som sjokolade, så god er den!

Når oliven og sjokolade kan være gode sammen, kanskje lakris og brunost også kan finne tonen?

Den klassiske creme brulée ble fornorsket med brunost, og på bordet kom en brent hulder med litt lakrisstøv. En mektig og morsom dessert som godt kan få følge av en deilig stout med lakrisnoter, som for eksempel Rip Tide fra BrewDog.

Tør du prøve?

Oppdatert med nye bilder i september 2014, og oppskriften er fortsatt like god!

Brent hulder

Ingredienser

 • 3 Dl kremfløte
 • 2 Dl matfløte (eller helmelk)
 • 1/2 vaniljestang
 • 40g huldreost fra Avdem Gardsysteri
 • 5 eggeplommer
 • 30g sukker
 • 1/4 Ts salt
 • 1 Ts lakrispulver

Slik gjør du

1. Kok forsiktig opp fløte med vaniljestang og -frø. Del brunosten i små biter og smelt den i den varme fløten.
2. Mens fløten koker opp piskes eggeplommer, sukker, salt og lakrispulver lett sammen i en bolle.
3. Ta ut vaniljestangen og spe den varme fløten i eggene mens du fortsetter å piske. Hell alt tilbake i kjelen og varm opp under omrøring til det tykner litt. Smak evt. til med mer lakrispulver.
4. Sil blandingen over i 4 små ildfaste former.
5. Stekes i vannbad på 150 °C i ca. 25-35 min. Hvor lenge avhenger av hvor mye du har i formene. Når de er ferdige er de faste på toppen, disser litt i midten, men de har ikke begynt å heve eller sprekke.
6. Kjøles ned til romtemperatur (eller settes i kjøleskap over natta) før du strør et tynt lag med sukker på toppen som karamelliseres med en gassbrenner. Dryss litt lakrispulver over sukkeret før det stivner.

You Might Also Like

 • Merethe 14. oktober 2014 at 19:20

  Hei! Tenkte jeg bare MÅ prøve «brent Hulder», den høres veldig god ut 🙂 Men; hvor får jeg tak det lakrispulveret?

  • Oliven&Sjokolade 14. oktober 2014 at 20:49

   Hei! Jeg kjøper det hos Gutta på Haugen, Maschmanns Matmarked eller Røtter her i Oslo. Og i november åpner det en egen Johan Bülow-butikk i Steen og Strøm, lykke! Hvis du ikke bor i Oslo tror jeg flere helsekostbutikker fører de, eller du kan handle på nett. For eksempel hos allergikost.no. Håper du liker den!

 • Caroline 30. november 2014 at 13:09

  Hei, spennende oppskrift! Tenkte lage en julegave sentrert rundt denne oppskriften med ingrediensene, former og brenner, samt en god drikke. Har du drikketips til denne desserten?

  • Oliven&Sjokolade 30. november 2014 at 14:10

   Oj, for en deilig gaveidé! Jeg er veldig svak for god øl, og til denne passer det faktisk veldig godt med juleøl. Helst mikrobrygget og av den litt lettere typen: som Lervig Juleøl, Haandbryggeries Julebryg eller Schouskjellerens Juleøl. Ægir sin Skumring Dobbel er også veldig god, og Hansa har laget en ny Jule Ale som jeg ikke har smakt ennå men som høres ut som den kan passe. Hvis du heller vil ha vin tenker jeg kanskje Madeira, eller hvit dessertvin med krydder i, men her er jeg på tynn is må jeg innrømme. Jeg liker å prate med de ansatte på polet når jeg skal kombinere mat og drikke, særlig på Storo hvor jeg pleier å handle er de veldig flinke og engasjerte, så gjør gjerne det også. Og legg gjerne igjen en kommentar om hva du endte opp med å handle 🙂