Kaker & Paier

Grønnkålkake (eller greenie ?)

28. mai 2015

Etter jeg fikk tildelt fargen grønn i Madbloggerudfordringen #8 har hodet vært fullt av grønne oppskrifter: grønn pasta, grønnkålmuffins og avocadois. Utfordringen er over, men jeg følte meg ikke helt ferdig likevel.

Grønnkålmuffins var (overraskende) godt, og tanken om grønnkålkake ville ikke slippe. Gulrotkake og gresskarkake er jo godt, så hvorfor ikke ha det litt gøy med grønnkål? Jeg tok utgangspunkt i muffinsoppskriften og prøvde å gjøre den om til en søt kake. Resultatet er en ganske kompakt og saftig kake som minner litt om brownie i konsistensen uten å være mektig. Jeg synes den smaker som gulrotkake (det er nok kanelen i røra jeg assosierer med gulrotkake), men friskere. Super kake til piknikkurven, og så er det ekstra morsomt at den er grønn helt uten tilsatt farge!

Den trenger et lag med glasur på toppen men det skulle ikke være så lett denne dagen. Jeg tenkte først å lage en smørkrem med kokos. Den skilte seg. Prøvde å reparere den. Det gikk sånn noenlunde, men smakte den godt? Nei. Nytt forsøk: luftig ricottakremostglasur som jeg har laget mange ganger før. Skilte seg. Prøvde å reparere den. Ble til suppe. Jeg hadde allerede vært ute og handlet ekstra ingredienser til forsøk nr. 2 og var ikke i humør til en tur til, og dermed ble kaka servert med ricottasuppe på toppen (eller.. mesteparten sklei av og ble liggende igjen på fatet).

Det er ikke noe vits å dele suppe-glasuren jeg prøvde meg på, men får du lyst å bake grønnkålkaka kan du for eksempel bruke denne kremostglasuren i stedet. Og jeg tror kanskje et tynt lag med bitter sjokoladeganache kunne vært skikkelig godt. Rettelse, jeg er sikker på at sjokolade ville vært skikkelig godt. Vurderer faktisk å skrape glasuren av resten i kjøleskapet nå for å prøve.

Update: omtrent fire minutter etter jeg skrev dette innlegget ferdig lagde jeg en ganache av å varme opp 50 g créme fraiche og 50 g sjokolade sammen med 1 ts glukose, og hadde denne på de siste få stykkene. Awesome. Hvorfor gjorde jeg ikke det første gangen? Note to self: sjokolade er alltid bedre.

Grønnkålkake

Ingredienser

 • 1 pakke grønnkål
 • 3 epler (Granny Smith er best til baking)
 • 1 sitron (bare skallet)
 • 230 g creme fraiche
 • 4 egg
 • 150 g sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts natron
 • 1/2 ts flaksalt
 • 1 ts kanel
 • 250 g hvetemel
 • 100 g sammalt speltmel

Slik gjør du

1. Sett stekeovnen på 175 grader.
2. Ha alle ingrediensene bortsett fra mel i en blender og kjør til en jevn røre.
3. Tilsett halvparten av melet og pulsér blenderen et par ganger. Tilsett resten og pulsér igjen.
4. Hell over i en kakeform og stek kaka til den er gjennomstekt. Jeg brukte en firkantet form på 23 x 28, og det tok ca én time.

You Might Also Like

 • Slyse 15. november 2016 at 15:43

  For en kul kake!
  Jeg har lenge hart lyst å prøve å bake denne og idag prøvde jeg.Den ble god,men fikk mer «brødfølelse»enn kakefølelse om du skjønner.Forsåvidt greit nok for meg,er ikke så glad i søtt,men en ting lurer jeg på:Fargen!Din er irrgrønn,min ble litt sånn brungrønn sak!Leggger jeg godviljen til kan jeg kalle den mosegrønn:):)Jeg brukte en vanlig foodprocessor,så juicer ikke grønnkålen først…Men kan det være at jeg hadde en skje lønnesirup oppi?at sirupen er såpass mørk i fargen at den kan ha satt farge?For det var fargen som gjorde kaka litt ekstra kjekk!:)

  Og så lurte jeg på jeg kan en kan erstatte creme fraichen med samme mengde smør?

  • Oliven&Sjokolade - Trine 15. november 2016 at 18:01

   Så gøy at du har prøvd den ut!

   Kan være enig i at den heller mer mot «brødfølelse» enn kake, kanskje sammenlignbart med formkaker og muffins. Fargen på min ble ganske irrgrønn ja, og det kommer kun av fargen i grønnkålen. Nå er det jo sånn at mengden fargestoff kan variere fra kålbunt til kålbunt – det er den eneste forklaringen jeg kan tenke meg. Kan du ha brukt svartkål i stedet for grønnkål kanskje? Svartkålen er en type grønnkål som er mørkere i fargen og har lange flate blader. Jeg brukte den typen som har blader som krøller seg rundt en ganske tykk stilk (stilken fjernes før bruk).

   Hvordan oppskriften vil funke med smør kan jeg ikke svare på siden jeg ikke har prøvd det, men smør og creme fraiche har ulike bakeegenskaper og ulik sammensetning (mer væske i creme fraich bla.) så resultatet vil definitivt bli annerledes. Men du kan jo bare prøve?