Bakst Brød

Surdeigsscones

25. april 2015

Da jeg var på knekkebrødworkshop hos Åpent Bakeri tidligere i vinter fikk jeg med meg en boks med surdeig hjem, og utrolig nok lever den ennå! Siden jeg ikke baker så mye brød, prøver jeg å finne andre bruksområder for surdeigen. Kanelknuter var definitivt en suksess, men det er ikke å komme unna at å bruke surdeig som hevemiddel krever tid og tålmodighet.

Når jeg ikke har noen av delene bruker jeg surdeig som smaksetter i stedet, i pannekaker, vafler, og nå i scones. Surdeig gir naturlig nok syrlighet til baksten, og gjør stekeskorpen ekstra digg. De beste sconesene er lette og smuldrete med en sprø utside akkurat som disse, og står på bordet en halvtime etter at du har stått opp. Tålmodighet er oppskrytt.

Ps: fikk du lyst på surdeigsbakst nå åpnet det et nytt surdeigsbakeri på Vulkan i går, Handwerk. Mon tro om deres kanelboller med surdeig kan måle seg med mine?

Ingredienser

  • 3,5 dl mel (50/50 hvetemel og sammalt spelt)
  • 2 ts bakepulver
  • 50 g kaldt smør
  • 2 dl surdeig
  • litt melk
  • 3 ss rosiner, nøtter, frø eller hva du måtte ha i skapet

Slik gjør du

1. Disse blir ekstra gode hvis surdeigen får litt tid på seg til å aktiveres, så ta den gjerne ut av kjøleskapet noen timer før du skal bake (eller kvelden før). Det går også helt fint å bruke den rett fra kjøleskapet.
2. Bland sammen mel og bakepulver i en bolle og smuldre inn smøret.
3. Rør inn surdeigen med en gaffel.
4. Tilsett litt og litt melk til deigen er henger sammen og fuktig, men ikke klissete. Jeg trengte i underkant av en halv desiliter.
5. Kna deigen så lite så mulig, den trenger bare akkurat å samle seg.
6. Press deigen utover et stekebrett, omtrent 2 cm i tykkelse, og trykk ut eller skjær til passe store stykker.
7. Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 15 minutter.

I dag hadde jeg lyst på enkle scones uten noen fiksfakserier, men prøv gjerne å tilsette litt revet sitrusskall i deigen eller kna inn rosiner, nøtter, frø eller tørket frukt.