Bakst Dessert Premiert!

Squashkake med Nýrkrem

11. september 2014

Jeg skrev om #minlokalefavoritt tidligere i uka, og en lokalmatmiddag kan fint følges opp av dessert med samme tema.

Dette er første forsøk på en idé jeg fikk om å gjøre en ganske enkel kake til en mer fancypants dessert. En dessert er penest når den serveres porsjonsvis og jeg synes den skal ha flere elementer. Så tanken er at hvis jeg har en kake klar i fryseren kan jeg bygge på og variere med forskjellig tilbehør eller topping uten at det er for mye arbeid den dagen den skal serveres. Skal jeg lage en middag som er tidkrevende er jeg nemlig ikke utholdende nok til å lage en tidkrevende dessert også.

Byggeblokkene er kake + krem + topping. Jeg har også i bakhodet at de beste dessertene har en kombinasjon av søtt, syrlig eller bittert (her er det sjokolade jeg tenker på ja,) og noe med «crunch». Så med en kake klar i fryseren trenger jeg på serveringsdagen bare å lage en krem, og noe crunchy.

Denne første «byggeblokkdesserten» består av squashkake som jeg har revet opp i tilfeldige biter og hatt i et glass med luftig Nýrkrem og sprø tindvedmarengs. Jeg hadde tindvedsirup igjen etter jeg laget marengsen og dryppet litt av den over toppen også. Krydderet i kaka sammen med syrligheten i kremen og fra tindveden gjør dette til en perfekt høstdessert spør du meg. Tindvedbærene med sin fine oransjfarge gjorde kanskje også sitt for å sette høststemningen på kjøkkenet mens jeg holdt på.

Men hva skal byggeblokkene være neste gang? Kanskje en kjapp brownie finner turen til fryseren, og så kan den pyntes med solbærmousse og karamelliserte solsikkefrø, eller mascarponekrem med kaffe og smørstekt kjeks?  Det er jo faktisk uendelige muligheter, men sjokolade blir det definivt neste gang.

Kakeoppskriften har jeg lånt fra Copenhagen Cakes, og tindvedmarengsen er en standard italiensk marengs laget med tindvedsirup.  Nýrkremen er fra produsentens nettsider, og oppskriften under gav mye mer enn jeg trengte så jeg sprøytet restene ned i en boks og satte i den i fryseren. Så i helga skal jeg spise Nýr-is!

Og #minlokalefavoritt i denne retten? Squash og egg fra Korsvold Gård på Hvaler, og Nýr fra Grøndalen Gård.

* Denne oppskriften var én av åtte finalister i konkurransen #minlokalefavoritt.

Squashkake

 • 450g squash
 • 300g lys brunt sukker
 • 4 egg
 • 1 Ts vaniljeekstrakt
 • 40g dadler uten stein
 • 275g hvetemel
 • 3 Ts kanel (jeg ilker Mill & Mortar Ananda Kanel)
 • 1 Ts kardemomme
 • 1/2t Ts salt
 • 1 Knivsodd muskatnøtt
 • 1 Knivsodd nellik
 • 2 Ts bakepulver
 • 1 Ts natron
 • skallet av en sitron

Slik gjør du

1. Sett ovnen på 185 grader.
Riv halvparten av squashen på den fine siden av rivjernet, og halvparten på den grove.
2. Pisk egg og sukker sammen til en luftig eggedosis, og ha i vaniljeekstrakt.
3. Kjør dadlene til puré og bland dem i eggedosisen.
4. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle, og vend dem inn i eggedosisen uten å røre for mye.
5. Rør inn squash og sitronskall tilslutt.
6. Jeg stekte kaka i en 20×30 rektangulær form, i ca. 30 minutter.

Søt nýrkrem

 • 1 gelatinplate
 • 1/4 vaniljestang
 • 200g nýr
 • 115ml kremfløte
 • 100g sukker

Slik gjør du

1. Legg gelatinplaten i bløt i kaldt vann i 5 minutter.
2. Kok opp fløte, sukker og vaniljestang, ta gryta av varmen og rør inn gelantinen til den er helt oppløst.
3. Rør inn nýr, og sil blandingen over i en 0,5-liters spumaflaske som lades med én patron.
4. Rist flasken godt, og sett den på hodet/opp-ned i kjøleskapet. Rist på den hvert 10 minutt til den er kald.