Forrett

Torsk ceviche

17. august 2012

Ceviche er en tilberedningsmetode som går ut på å råmarinere fisk i sitrussaft. Syrene setter igang en kjemisk reaksjon med fisken, og gir den en konsistens som om den er varmebehandlet. Jo lenger den ligger før servering, jo fastere blir den. Fordi syrene ikke dreper parasitter eller bakterier er det viktig å ha god hygiene og starte med fersk kvalitetsfisk. Strøm Torsk er for eksempel utmerket til ceviche.

I tillegg til syre, må det også krydder til for å lage en god ceviche. I denne bruker jeg  rosépepper, chili, koriander og olivenolje med grønne sitroner. Resultatet er fast, saftig fisk med en god balanse av syrlig og spicy. Aromaen av denne når den står og godgjør seg kunne man lagd parfyme av!

Dette er en oppskrift fra brødrene Price, to fantastiske karer synes jeg. En perfekt start på bursdagsmiddagen min, servert sammen med hveteøl fra Nøgne Ø:

(forrett til 6 personer)

500g fersk torskefilet
2 lime. kun saft
1,5 sitroner, kun saft
4 sjalottløk
frisk koriander
salt og pepper
3 ts hele rosépepperkorn, knuses lett med siden av knivbladet
tørket chili etter smak, jeg brukte hele flak av tørket chili som smaker rundere enn chilipulver.
2-3 ss sitronolje av grønne sitroner fra Olivier’s

Torskefileten skal være uten bein og skjæres i skiver.

Skjær løken i veldig fine skiver. Bland fisk og løk og ha sitrussaft og olje over. Ha på salt og pepper, chili og rosépepper. Begynn med litt krydder og smak til etterhvert når det har stått litt.

Koriander er veldig dominerende i smaken, så ikke bli altfor ivrig med den. Plukk av noen blader og ha i fra starten av, men bruk den hovedsaklig som garnityr.

Jeg lot blandlingen stå i en liten bolle i ca 1,5 time før servering og synes det var akkurat passe tid for syrene til å virke, og krydderne fikk smaksatt fisken. Ved siden av er det godt med et saftig landbrød som dyppes i sitronolje og litt hvit balsamico.

En super forrett, frisk og smakfull og minimalt med arbeid!

 • Magne D. Antonsen (VG) 17. august 2012 at 15:18

  Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 • Rune Goksør 19. august 2012 at 14:02

  Ser herlig ut, men hvorfor bruker du tørket Chili? Blir det ikke mer smakfullt med fersk?

  • Oliven&Sjokolade 19. august 2012 at 14:26

   Hvis du vil ha et kick fra chilien er det best med fersk ja. Her er jeg mer ute etter den runde varmen som hele, tørkede chiliflak gir slik at det blir balanse mellom rosépepper og chili uten at de konkurrerer mot hverandre. Vil du servere den mer spicy bruk gjerne fersk chili, men da ville jeg utelatt rosépepperen eller erstattet den f.eks med ingefær.

 • Jorunn Røed 22. august 2012 at 10:03

  Hei
  Kan vi bruke denne oppskriften i et kundemagasin som vi lager?
  Vennligst send en mail til jorunn.roed@oktan.no