Brød Småretter

Kinesiske pannekaker med vårløk

15. juni 2012

Kinesiske pannekaker ligner ikke det vi kaller pannekaker, men er mer som en type flatbrød med sprø utside og myke lag på innsiden. Deigen er laget av kun mel og vann, og fylles med vårløk og litt sesamolje for smak. I Asia brukes denne typen brød mest til frokost og lunsj, men jeg synes de er gode som tilbehør til middagsmat.

Deigen kan også fylles med andre ting enn vårløk, for eksempel karamellisert løk og valnøttolje for en italiensk vri? Her er det bare å prøve seg fram. Jeg anbefaler å ha kjøkkenmaskin  til disse, fordi vannet skal være kokende varmt når deigen skal eltes.

Kinesiske vårløkpannekaker, 4 stk

2 cups hvetemel
1 cup kokende vann
nøytral olje
sesamolje
Salt
3 vårløk skjært  i tynne sneier

Kjør vann og mel i kjøkkenmaskin til en smidig deig, ca 10 minutter. Deigen skal verken være klissete eller tørr men enkel å kjevle ut, så juster mel og vann etter behov dersom den ikke ser helt riktig ut etter eltingen. Deigen er fortsatt varm når du kjevler den ut og blir veldig smidig og enkel å jobbe med.

Del deigen i to og kjevle hver av delene ut til et rektangel så tynt at det nesten er gjennomsiktig. Jeg kjevler ut på en silikonmatte for å være sikker på at deigen ikke henger fast i benken. Bland sammen nøytral olje og sesamolje, ca 1:3, og bruk hendene eller en pensel til å fordele et tynt lag olje over deigen. Kvern litt salt over oljen og dryss over vårløk.

Rull rektangelet sammen til en tett pølse, og prøv å ikke få luftlommer inni. Hvis pølsa er litt tjukk er det bare å klemme og rulle den tynnere. Del den i to og kveil sammen til to spiraler. Trykk disse flate med hånden eller med kjevle til ca én cm tykkelse, evt litt tynnere hvis du vil ha sprøere pannekaker. Vanligvis steiker jeg disse i panne, men i dag prøvde jeg å bruke grillen. Først på pizzastein, men det tok altfor lang til for min sultne mage, så de gikk rett på grillrista og det gikk fint. Steketid avhenger av hvor tykke de er, men rundt 10 minutter pleier å holde. På grillen blir de sprøe på utsiden og myke inni, mens i panna blir de mykere på overflaten.

Flere bilder av prosessen ligger på Flickr.

Stekes gyllen på hver side på medium varme i en panne eller på grillen, ca 8-10 minutter. Spises umiddelbart mens de er varme. Ferdig rullede, ustekte pannekaker kan oppbevares i kjøleskapet godt pakket inn en dag eller to.