Med O&S Tilbehør

Lemon curd med olivenolje

21. januar 2016

Forhistorien til denne oppskriften kan du lese her (for å skjønne mer av det som kommer under ) – er det mulig å lage god lemon curd med olivenolje?

For de som ikke er kjent med lemon curd er det en sitronkrem (fra himmelen) laget av sitronsaft, sukker, egg og smør. Enkle ingredienser, og sykt godt når det er laget riktig. Men, blir smaken riktig når jeg erstatter smør med olivenolje, og får jeg til den gode kremete konsistensen?

Jepp!

Lemon Curd med olivenolje i stedet for smør smaker akkurat som den skal. Litt tynnere i konsistensen, men også friskere i smaken og med lettere munnfølelse enn originalen. Og definitivt ikke noe dårligere.

Så – siden det er mulig å lage god lemon curd både med 50% og 100% olivenolje, skal jeg sende utfordringen videre til Oliviers & Co?

Du lurer kanskje på hva du kan bruke denne curden til forresten. Jeg bruker den som jeg bruker syltetøy: til scones, som fyll i muffins, boller eller pai, og når jeg vil ha en ekstra staselig frokost – som topping på kjøleskapsgrøt. Jeg bruker alltid Ida sin grøtoppskrift, prøv med 50/50 vann og kokosmelk som væske. Fordi kokos + sitron = ?

Ingredienser

  • 80ml Extra Virgin Olivenolje
  • 100g sukker
  • 2-3 sitroner
  • 1/4 Ts flaksalt
  • 4 eggeplommer
  • 1 Ss Creme Fraiche

Slik gjør du

1. Bruk et zest-jern til å rive ca 2 ss skall fra sitronene, og press ut 1 dl saft.
2. Varm olivenoljen forsiktig opp i en gryte.
3. Ta gryta av varmen og rør inn sukker, salt, sitronsaft og -skall.
4. Visp inn eggeplommer og creme fraiche, og sett gryta tilbake på medium varme.
5. Varm opp under omrøringen til blandingen tykner litt, uten å la den koke. 3-5 minutter burde holde.
6. Hell blandingen over på et glass (hvis den blir stående i gryta kan du risikere at den klumper seg pga. varmen i metallet).
7. Sett på lokk hvis du har, eller dekk toppen av glasset med plastfolie. La kremen komme ned til romtemperatur før du setter den i kjøleskapet.
8. Holdbarhet er ca. 2 uker på tett glass i kjøleskap, og den kan også fryses.