Godteri

Juleølskum

29. november 2015

Første søndag i advent er en passende dag å publisere første juleoppskrift for i år.

I familien min har hver generasjon sine egne julespesialiteter. Mormor står for de mest tradisjonelle sortene som krumkaker og berlinerkranser, mamma lager de beste brune pinnene og stiller gjerne med barnevennlige 90-talls klassikere som juleflesk og ristopper, mens jeg og søs, vi finner på nye rarieteter hvert år.

Det betyr at jeg får i pose og sekk når jeg feirer jul hjemme i Haugesund: gode minner meg fra når jeg var mindre, og nye morsomme smaker.

Dette er en av årets nye oppskrifter- juleølskum – eller marshmallows som det jo egentlig er, og jeg må innrømme at dette kanskje er en oppskrift for spesielt interesserte. Jeg elsker konsistensen på de her, og du kan definitivt smaket ølet. Hvilket øl du velger har mye å si, så spør gjerne de som jobber på Vinmonopolet etter en mild, søtlig øl med hint av rosin.

Og hvis du synes øl er litt for rart, kan du for eksempel bruke gløgg istedet og fortsatt få fint juleskum.

Ingredienser

  • 230 ml juleøl (f.eks 7 sorter fra 7 Fjell)
  • 22 g gelantinpulver
  • 400 g sukker
  • 1 dl lys sirup
  • 1/2 ts flaksalt
  • 2 eggehviter
  • frø fra en halv vaniljestang
  • melis

Slik gjør du

1. Hell ølet ut i en bolle, og pisk det for hånd til mesteparten av kullsyra har gått ut.
2. Hell halvparten av ølet over i bollen som hører til en kjøkkenmaskin, og dryss gelantinpulveret over.
3. Pisk eggehvitene stive i en annen bolle, og sett tilside.
4. Ha den andre halvparten av ølet i en dyp gryte sammen med sukker og sirup, og kok opp under omrøring til sukkeret er oppløst. Slutt å røre, og la gryta småkoke til temperaturen på innholdet når 116 grader.
5. Start kjøkkenmaskinen på lav hastighet, og hell den varme sukkerlaken over gelantinen i en tynn stråle mens maskinen går.
6. Når du har hatt all sukkerlaken i, la maskinen piske i to minutter før du har i piskede eggehviter, salt og vanilje. Sku oppp hastigheten til maks, og la maskinen stå og piske i 12 minutter.
7. Mens maskinen jobber finner du fram en 20x25cm form og dekker den med plastfolie. Dryss et tynt lag med melis i bunn.
8. Når det har gått 12 minutter skal massen i bollen være lys i fargen, og tykk og luftig i konsistensen. Hell den over i formen, og sett kaldt over natten.
9. Ta formen ut av kjøleskapet, og gni forsiktig inn et lag med melis på toppen. Hvelv forma over på en stor skjærefjøl dekket med bakepapir.
10. Skjær blokken i biter, og gni lett inn melis der kantene er veldig klissete.
11. Oppbevares i en tett boks i kjøleskap.

Pynt gjerne de oppdelte skumputene ved å dyppe dem i smeltet sjokolade og drysse på hakkede nøtter eller pepperkakesmuler.