I kokeboka Småretter

Energiflaggermus

21. oktober 2015

Egentlig er jeg ikke så interessert i Halloween. Ikke liker jeg å kle meg ut, og ikke skjønner jeg hvorfor jeg skal dele ut gratis godteri til ungene i nabolaget uten at de må gjøre noe for det.

Men når jeg fikk en invitasjon fra KitchenTime.no til en Halloweenkonkurranse synes jeg det var litt gøy å komme opp med noe, og idéene begynte å flakse rundt i hodet mitt. Som flaggermus.

Får jeg flest stemmer i konkurransen kan jeg vinne kjøkkenutstyr (hurra!) og KitchenTime trekker ut 2 lesere som har stemt på Instagram og følger @kitchentimeno som får velge et produkt til 500 kr (dobbelthurra!). For eksempel en spiralizerFor å stemme går du til @kitchentimeno på Instagram, finner bildet mitt i feeden deres og trykker «Like»! Tagg gjerne en venn i kommentarene med det samme, så kan de like den også. Gitt at dere liker flaggermusene mine da!
Avstemmingen foregår fram til fredag 30.oktober kl 15.00.

Så til oppskriften.

Det første jeg tenkte når jeg leste invitasjonen var at jeg ville lage mat, ikke godteri eller andre søtsaker. Via ideér om grønne muffins med øyne i, og suppe med skumle dumplingfjes kom jeg til å tenke på energikuler. Det beste er at de smaker som sjokolade, men er matnyttige nok til å telle som et mellommåltid.

Og ikke minst, sett på to øyne og et par vinger (også av sjokolade) og sjokoladekulene blir noen ganske morsomme skumle flaggermus. Jeg tenker at disse funker best på fest, når man trenger litt energi mellom grønne halloweendrinker og geléshots med edderkopper i.

Jeg lånte denne oppskriften, for jeg har smakt Julies energikuler gjennom Chikus Catering og de er skikkelig gode. For litt ekstra halloweenkick hadde jeg i chilipulver, og så byttet jeg ut kokosmel med mandelmel bare fordi jeg hadde lyst.

Hvis det mot formodning skulle bli rester kan du alltids plukke av sjokoladen (spise den), og sette kulene i fryseren eller kjøleskapet, klar til en treningsøkt eller et øyeblikk med lavt blodsukker.

Altså dobbeltapp på bildet mitt på @kitchentimeno på Instagram for å gi meg en stemme, og Happy Halloween!

Se alle oppskriften i konkurransen her.

Ingredienser

Kuler

 • 0,5dl + 3-4 ss havregryn
 • 3 toppede ss mandelmel
 • 1 toppet ss kakao
 • 1/2 ts flaksalt
 • 1/4 ts kanel
 • 1/4 ts chilipulver (1/2 ts hvis du liker det spicy)
 • 6 store dadler
 • 2 ss kokosolje (varmet opp så den blir flytende)
 • 1 ss mandelsmør
 • 1 ts vaniljeekstrakt

Pynt

 • 25 g hvit sjokolade
 • 50 g mørk sjokolade

Slik gjør du

Kuler
1. Fjern steinen fra dadlene, og legg dem i en bolle med lunken vann i 20-30 minutter.
2. Rør sammen 0,5 dl havregryn, mandelmel og kakao i en bolle.
3. Hell vannet av dadlene, og tørk litt av dem før du kjører dadler, kokosolje, vanilje og mandelsmør til en jevn masse i en blender. Hell i innholdet fra bollen, og kjør til alt er blandet sammen.
4. Hell røra over i en bolle, og rør inn resten av havregryna til røra er nesten fast nok til å rulles (3-4 ss avhengig av hvor fuktig røra har blitt av dadlene). Sett blandingen i kjøleskapet en halvtimes tid så den blir fastere og enklere å forme.
5. Rull til kuler og sett tilbake i kjøleskapet. Der kan de fint stå et par dager i et tett boks om du vil lage opp på forhånd.
Pynt
6. Grovhakk sjokoladen og legg den hvite og mørke sjokoladen i hver sin ziplockpose som du senker ned i en bolle med varmt vann fra springen. La posene ligge i vann til sjokoladen er smeltet (eller gjør det ordentlig og temperer sjokoladen om du har kontroll på sånt).
7. Klipp et lite hull i tuppen på posen med den hvite sjokoladen i, og sprøyt ut små rundinger på et bakepapir. Dette blir det hvite i øynene.
8. Klipp et mindre hull i posen med den mørke sjokoladen, og sprøyt oppå den hvite sjokoladen (før den stivner) for å lage pupiller. Sett i kjøleskapet.
9. Tegn opp flaggermusvinger på et ark og legg det under et bakepapir. Bruk resten av den smeltede mørke sjokoladen til å sprøyte ut vingene. Sett dem kaldt når du er ferdig for å stivne hvis ikke du har temperert sjokoladen.
10. Fest to øyne og et par vinger på hver kule, og du er ferdig!

Mandelsmør og mandelmel kan være vanskelig å få tak i (og dyrt), men jeg løser det ved å kjøpe mandler i løsvekt som jeg først kjører til mel i blenderen, så tar jeg ut litt av melet før jeg lager mandelsmør.

Her er malen min for flaggermusvinger om du vil bruke den, og et annet alternativ er å bruke lakrissnører til å lage edderkoppbein i stedet for flaggermusvinger.