Frokost

Hvis jeg hadde hatt en food truck..

5. september 2015

Jeg har et crush på food trucks.

Det siste året har noe endret seg når jeg har vært ute på reise. Der jeg tidligere har leita opp og booket gode restauranter i forveien, leiter jeg nå etter gatematmarkeder og jager etter food trucks når jeg er på tur.

I favorittbyen København har trenden tatt av, med Copenhagen Street Food (permanent), Kødbyens Mad og Marked (helgemarked) og flere trucks som det er mer tilfeldig hvor man finner. Som for eksempel Yuca Taco som parkerer utenfor Mikkeller Bar (perfekt kombo!).

Så naturlig nok, en kveld i sommer satt jeg og Prøvesmaker’n og lekte med tanken: hvis jeg skulle hatt en food truck, hva ville jeg servert?

Jeg ville definitivt gått for bare én rett, noe som kan holdes og spises med én hånd, jeg vil kunne bytte ut smaker ofte, og kunne servere både salt og søtt. Noen idéer ble kastet fram og tilbake, og så kom det. Åpenbart må det bli ostesmørbrød! Smelta ost er jo superdigg, ostesmørbrød kan spises hele døgnet, og variasjonsmulighetene er uendelige. Forskjellig brød, forskjellige oster, kombinert med urter, grønnsaker, og ett eller annet sted skal jeg alltids få inn noe sjokolade. Trucken skulle hete «Sprøtt & Smelta» og kjørt rundt i Oslos gater hele våren og sommeren. Kanskje hadde det blitt en roadtrip til noen festivaler i Køben også.

Men så er det bare det at egentlig så liker jeg jobben jeg har nå ganske godt, og risiko er ikke helt min greie. Så det blir nok ingen food truck med det første. Men det jeg har å tilby allerede nå er oppskrift på to digge ostesmørbrød fra food truck idéen, ett salt og ett søtt (som jeg spiste i parken for å få den rette følelsen).

Og hvis det skulle være noen der ute som er lystne på å realisere en food-truck og trenger et konsept, må dere gjerne få mitt. Mot at jeg får være med å utvikle en oppskrift eller to så klart, og være med å kjøre rundt en gang i blant.

Surdeigsbrød med spinatpesto – marinert søtpotet – spinat – fjelldronning

Kjør spinat, hvitløk og olivenolje i en minihakker til pesto og smør utover to brødskiver. Skjær søtpotet i skriver og stek i olivenolje til de begynner å bli møre. Kok opp litt vann i en gryte sammen med brunt sukker og kaffepulver, kok inn til det begynner å bli tykt. Smak til med epleeddik og pensle over søtpotetene. Legg revet ost på pestosiden av den ene brødskiven, fortsett med søtpotetskiver, hakket spinat, søtpotetskiver igjen, og avslutt med mer revet ost. Legg den andre brødskiven på toppen og legg i en paninigrill så osten smelter og brødet blir sprøtt.

Valnøttbrød med eple – kanelhonning – brie – karamell – havsalt

Skjær et Granny-Smith eple i terninger og stek i en panne med litt smør til de er møre. Rør inn kanelhonning. Legg skiver med brie på en brødskive og epleterningene oppå der. Fordel noen biter salt karamell over eplene, et lite dryss havsalt, og avslutt med tynne skiver med brie. Legg en brødskive på toppen og legg i paninigrillen.