Brød

Fennikelknekkebrød

1. juni 2015

I kjøleskapet mitt står det en surdeig (som jeg trodde jeg skulle tatt livet av for lenge siden), og så lenge den overlever synes jeg at jeg må bruke den til noe. Jeg bruker litt i pannekaker, og så har jeg laget scones, og forrige helg ble det Fru Timians surdeigsrundstykker til frokost.

Jeg er ikke så god på å bake brød, og brødskiver spiser jeg vanligvis bare i helga så det føles unødvendig å bruke masse tid og ingredienser på. Knekkebrød derimot spiser jeg gjerne i løpet av en vanlig dag, og de holder seg lenge i en boks på kjøkkenbenken. Disse er laget med grovt mel fra Alm Østre Gård, som er fantastisk å bake med, og fennikelfrø som gir en fin lakrissmak.

Spis dem alene som snacks, eller med pålegg. Blåmuggost, røkelaks eller spekemat passer ekstra godt, eller prøv å dippe dem i hummus.

Oppskriften kommer opprinnelig fra Åpent Bakeri sin knekkebrødbok, men jeg har byttet ut spisskummen og sesamfrø med mer fennikelfrø for å rendyrke smaken, og bare laget halv oppskrift.

Ingredienser

  • 10 g fennikelfrø
  • 200 g sammalt hvetemel
  • 50 g sammalt spelt
  • 30 g surdeig
  • 1 ts nykvernet salt
  • 150 g temperert vann
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts honning

Slik gjør du

1. Ta surdeigen ut av kjøleskapet kvelden før du skal bake (eller på morgenen om du skal bake på kvelden). Mat den med litt vann og mel, og la den stå på kjøkkenbenken så den begynner å boble godt.
2. Rist fennikelsfrøene i en stekepanne på middels høy varme til det begynner å dufte av dem, 6-7 minutter.
3. Ha alle de andre ingrediensene i en kjøkkenmaskin og elt sammen til en smidig deig, 5-6 minutter. Dryss over fennikelfrøene, og elt dem godt inn.
4. Hell deigen ut på plastfolie, pakk den inn, og la den hvile på kjøkkenbenken et par timer så smakene får utvikle seg.
5. Kjevle deigen ut på bakepapir til den er 2 mm tykk. Prikk deigen med en gaffel, og bruk et pizzahjul til å skjære ut firkanter. Langs kanten blir det noen ujevne biter som jeg tar bort og steker på et eget brett. Disse er fine å ha som snacks.
6. Stekes på 180 grader i 15 minutter, snu så knekkebrødene og stek dem i 10 minutter på den andre siden.