Bakst

Pepperkakekjeks (latmannspepperkaker)

21. desember 2014

Hvis jeg hadde vært en pliktoppfyllende matblogger hadde jeg postet denne oppskriften når jeg lagde kakedeigen for tre uker siden, slik at noen der ute kanskje hadde rukket å lage dem til jul. Men plutselig var det 21.desember før deigen ble tatt opp fra fryseren og stekt ferdig.

Bakgrunnen for denne oppskriften er det faktum at jeg synes pepperkaker hører med når det er jul, men at jeg ikke liker alt arbeidet med å kjevle ut deigen og stikke ut figurer. Derfor har jeg laget en enklere variant hvor deigen bare rulles til en pølse, som skjæres i skiver og stekes. Hvis den rå deigen får ligge i kjøleskapet et døgn utvikler smaken seg best, og så kan den ligge i fryseren og stekes opp når behovet melder seg. Bonusen er at du kan spise litt rå deig fra fryseren når du blir fysen.

Ja, og så ble jeg inspirert av Julie fra Matbloggen og piffa dem opp med en dæsj espresso. Hvis du ennå ikke har lagd pepperkaker til julaften rekker du fint å lage disse, og ikke krever det så mye innsats heller.

Jeg synes disse smaker som pepperkaker, men er du en ordentlig pepperkakepurist er dette kanskje ikke oppskriften for deg.

Ingredienser

  • 230 g mykt smør
  • 200 g sukker
  • 200 g melasse
  • 2 espressoshots
  • 1 toppet ts natron
  • 450 g hvetemel
  • 1 toppet ss nymalt ingefær
  • 1 ss kanel
  • 1/2 ts flaksalt

Slik gjør du

1. Piske sammen smør, sukker, melasse og kaffe det er luftig og jevnt, omtrent 5 minutter. Løs opp natron i 2 ss varmt vann, og pisk det inn i smørblandingen.
2. Bland sammen mel, ingefær, kanel og salt i en bolle, og ha det i kjøkkenmaskinen litt etter litt. Kjør kjøkkenmaskinen på lav hastigthet til alt er blandet godt sammen.
3. Gjør klar et langt stykke plastfolie på kjøkkenbenken, og hell deigen på midten. Bruk folien til å forme deigen til en tjukk pølse, og legg den i kjøleskapet i 18- 24 timer.
4. Pølsa vil ikke holde formen helt i starten, men etter at den har blitt kald kan den rulles mer (mens den fortsatt er dekket i plast). Diameteren på pølsa blir diameteren på kjeksene, så juster den til den størrelsen du vil han nå. Etter 18- 24 timer i kjøleskapet oppbevares pølsa i fryseren.
5. Varm ovnen til 180 grader.
6. Ta pølsa ut av fryseren og skjær tynne skiver som du legger på stekebrett dekket med bakepapir. Stek kjeksene i ca . 10 minutter. Steketiden vil variere med tykkelsen på skivene, men det viktigste er at de ikke blir mørke i kantene.

De er myke når de kommer ut av ovnen, men setter seg litt når de kjøles ned. Ferdistekte kjeks kan oppbevares i en tett boks inntil en uke.