Tilbehør

Mandelsmør med ingefær

30. november 2014
Mandelsmør

Da jeg var på ferie i NY tidligere i høst fikk jeg en av de beste brødskivene jeg noensinne har spist, og det var på grunn mandelsmøret som var på. Helt siden jeg kom hjem har jeg prøvd å gjenskape det, som vil si at jeg har prøvd en 3-4 varianter av det som i utgangspunktet er ganske enkel oppskrift, uten å komme helt i mål. Nå tror jeg tror nøkkelen ligger i selve mandlene, fordi det er stor forskjell på mandler, men på de posene med mandler jeg finner i butikkene er det veldig lite informasjon.

En oppskrift som kommer ganske nær er Karine sin, som jeg har laget både med mandler fra Gutta på Haugen og fra grønnsakshandleren på hjørnet med bra resultat. Jeg har gjort den litt til min egen ved å bytte ut kokosolje med olivenolje, nærmere bestemt La Cravenco fra O&Co som er søt og rund. I dag lagde jeg også en «juleversjon» med nymalt ingefærpulver og et par biter kandisert ingefær i. Veldig god til spesielle anledninger, selv om den ikke utkonkurrerer klassikeren til daglig bruk.

Vanligvis bruker jeg mandelsmøret til pålegg, men til Matbloggsentralen sin utfordring «Yoghurt&Jul» fant jeg et nytt bruksområde. Romtemperer en spiseskje av mandelsmøret og rør det sammen med yoghurt, og vips så har du deilig mandelyoghurt med et lite sting av ingefær.

Min frokost denne første adventssøndagen: mandelyoghurt toppet med ferske fikenskiver, kandisert ingefær og litt honning (og en spiseskje ingefærmandelsmør rett fra glasset).

Ingredienser

  • 250g mandler
  • 4-5 ss fruktig olivenolje
  • 1/2 ts kanel
  • 1/2 ts malt ingefær ((hel tørket ingefær som du maler selv smaker mest))
  • 1 liten ts flaksalt
  • 2 biter kandisert ingefær (kan utelates)

Slik gjør du

1. Legg mandlene på bakepapir på et stekebrett, og rist dem i ovnen på 160 grader i 10-12 minutter.
2. La mandlene kjøles ned før du kjører dem i blender til de begynner å ligne på våt sand. Dette kan ta inntil 20 minutter avhengig av hvor sterk blender du har, og underveis må du stoppe maskinen og skrape ned fra sidene.
3. Ha i den kandiserte ingefæren og kjør blenderen i 30 sekunder.
4. Ha i olivenolje, kanel, malt ingefær og salt, og pulsér inntil alt har blandet seg. For løsere mandelsmør kjør blandingen litt lenger, eller tilsett mer olje.