Bakst Med O&S

Sitronkjeks med hvit sjokolade

25. oktober 2014

Jeg blir bare mer og mer glad i å bake med olivenolje. At jeg liker smaken sier seg selv, men en annen fordel er at det kan være tidsbesparende. Ta disse kjeksene for eksempel. Skulle jeg bakt dem med smør måtte jeg ha ventet til smøret ble romtemperert og mykt nok til å piskes. Med olivenolje derimot, kan jeg sette i gang umiddelbart når trangen melder seg.

Jeg har sikkert nevnt tidligere at jeg handler mye olivenolje hos Olivier’s, og en av favorittene mine er olivenolje presset med grønne sitroner.  Vanligvis bruker jeg den til fisk eller grønnsaker, og jeg vet ikke hvorfor jeg ikke har tenkt på å bruke den i bakst før nå. Den smaker så friskt og rent sitron at jeg faktisk har laget sitronkjeks uten å bruke en eneste sitron.

Kjeksene er sprø i kantene og seige i midten, og smaker best samme dag som de er bakt. Halver gjerne oppskriften hvis du ikke venter mange gjester. Jeg sier det for ditt eget beste, for hvis du er svak for sitron og hvit sjokolade (eller søtt generelt) kommer du til å spise opp alle sammen.

Sitronkjeks med hvit sjokolade

Ingredienser

 • 250g hvetemel
 • 200g sukker
 • 1/4 Ts salt
 • 1/2 Ts bakepulver
 • 1,5 Dl O&Co olivenolje med grønn sitron
 • 1 egg
 • 120g hakket hvit sjokolade

Slik gjør du

1. Bland sammen mel, sukker, salt, bakepulver og sjokolade i en stor bolle.
2. Pisk sammen egg og olivenolje og rør det inn i melblandingen med en gaffel. Blandingen skal være smuldrete, litt som våt sand.
3. Form små baller med hendene og sett på en stekeplate med litt avstand imellom. Denne deigen gir 15-18 kjeks avhengig av hvor store du lager dem.
4. Stekes på 170 grader i 12-15 minutter. Ta dem ut før de begynner å bli lysebrune i kantene. De skal fortsatt være litt myke når du tar dem ut.

You Might Also Like

 • Guro 25. april 2015 at 19:00

  Mmmm, disse ble veldig gode. Interessante kjeks – sitronsmaken kommer liksom etterhvert, men henger lenge igjen i munnen, og er veldig ren og god som du skriver. Jeg hadde ikke den olivenoljen fra Oliviers, men brukte en fra Monin med sitron som jeg hadde i skapet, og det funket veldig bra.

  Mine ble litt høye og litt brune i kanten etter bare 12 minutter, men det er mulig temperaturen var nærmere 180 enn 170 grader. Erfaringen min med cookies er at ma må prøve seg fram en del ganger før en finner ut hva som funker best med akkurat den deigen og ovnen. Mulig jeg lagde de litt for runde (brukte en sånn «cookie scoop»). Tror ikke jeg lagde de for store – halverte deigen og fikk 8 kjeks. Det blir definitivt flere runder med sitronkjeks!! 🙂

 • Mari 9. mai 2015 at 23:50

  Kjempegode kjeks! Måtte steke de mye lengre enn oppskriften din, for de ville ikke flate seg ut. Det resulterte i at kjeksene ble veldig sprø, men det gjorde ikkeno, godt var det!

  • Oliven&Sjokolade - Trine 10. mai 2015 at 10:41

   Så kjekt at du liker dem! Det er alltid vanskelig med steketider i kjeksoppskrifter for det er så veldig avhengig av hvor store man lager kjeksen, og noenganger temperaturen på deigen, men bra at dine ble bra likevel! Hvis du skal lage dem igjen kan du prøve å trykke deigballene litt flate før du setter dem inn i ovnen, og ikke vær redd for å ta dem ut mens de fortsatt er myke, de blir sprøere når de kjøles ned.