Bakst I kokeboka Med O&S

Sitronkjeks med hvit sjokolade

25. oktober 2014

Jeg blir bare mer og mer glad i å bake med olivenolje. At jeg liker smaken sier seg selv, men en annen fordel er at det kan være tidsbesparende. Ta disse kjeksene for eksempel. Skulle jeg bakt dem med smør måtte jeg ha ventet til smøret ble romtemperert og mykt nok til å piskes. Med olivenolje derimot, kan jeg sette i gang umiddelbart når trangen melder seg.

Jeg har sikkert nevnt tidligere at jeg handler mye olivenolje hos Olivier’s, og en av favorittene mine er olivenolje presset med grønne sitroner.  Vanligvis bruker jeg den til fisk eller grønnsaker, og jeg vet ikke hvorfor jeg ikke har tenkt på å bruke den i bakst før nå. Den smaker så friskt og rent sitron at jeg faktisk har laget sitronkjeks uten å bruke en eneste sitron.

Kjeksene er sprø i kantene og seige i midten, og smaker best samme dag som de er bakt. Halver gjerne oppskriften hvis du ikke venter mange gjester. Jeg sier det for ditt eget beste, for hvis du er svak for sitron og hvit sjokolade (eller søtt generelt) kommer du til å spise opp alle sammen.

Ingredienser

  • 250g hvetemel
  • 200g sukker
  • 1/4 ts salt
  • 1/2 ts bakepulver
  • 1,5 dl O&Co olivenolje med grønn sitron
  • 1 egg
  • 120g hakket hvit sjokolade

Slik gjør du

1. Bland sammen mel, sukker, salt, bakepulver og sjokolade i en stor bolle.
2. Pisk sammen egg og olivenolje og rør det inn i melblandingen med en gaffel. Blandingen skal være smuldrete, litt som våt sand.
3. Form små baller med hendene og sett på en stekeplate med litt avstand imellom. Denne deigen gir 15-18 kjeks avhengig av hvor store du lager dem.
4. Stekes på 170 grader i 12-15 minutter. Ta dem ut før de begynner å bli lysebrune i kantene. De skal fortsatt være litt myke når du tar dem ut.