Bakst Med O&S

Oliven- og sjokoladebrioche

12. oktober 2014

I går gjorde jeg noe jeg aldri har prøvd før: jeg byttet ut alt smøret i en briochedeig med olivenolje.

Jeg hadde ingen formening på forhånd hvordan disse ville bli. Selv om jeg har en forkjærlighet for olivenolje, er jeg også glad i smør. Smør har jo mye smak, god smak, og er en viktig ingrediens i gjærbakst.

Ville deigen være god å jobbe med? Hvordan blir konsistensen på den den ferdige baksten? Og ikke minst, vil det smake godt?

Og dere, jeg synes boller med olivenolje smaker like godt som boller med smør! De smaker annerledes, men det er også meningen. Det er vanskelig å forklare, men de føles lettere i ganen og fruktigere i smaken.

Deigen er veldig smidig og enkel å jobbe med, både kjevling, fletting og forming av boller gikk lett. Jeg har lenge hatt lyst å prøve fletting, og det var ikke noe vanskelig å få til.  Til brødet brukte jeg litt over halvparten av deigen, og så rullet jeg boller av resten. Jeg brukte denne videoen som hjelp.

Brødet kunne godt hatt enda mer sjokolade i seg, så prøv gjerne å brette inn sjokolade i to lag hvis du prøver oppskriften.

Jeg kommer fortsatt til å bake boller med smør også, for det er to forskjellige bakverk, men det var veldig gøy å eksperimentere meg fram til enda en oliven- og sjokoladeoppskrift!

Ingredienser

  • 1/2 Post tørrgjær
  • 85g honning (fast honning smeltes først)
  • 160ml vann
  • 80ml olivenolje (f.eks Basic eller Mantinea fra O&Co)
  • 2 Store egg
  • 2 Ts flaksalt
  • 500g hvetemel
  • 130g sjokolade, 60% (finhakket)
  • 1 egg til pensling

Slik gjør du

1. Bland sammen vann, olje, honning og egg i bollen til en kjøkkenmaskin, sett på eltekrok og bland alt sammen på lav hastighet.
2. Bland sammen salt, gjær og 2/3 av melet og ha det i bollen i flere omganger. Tilsett resten av melet etter behov. La kjøkkenmaskinen elte deigen i 8-10 minutter til den er smidig og slipper bollen.
3. Løft opp deigen og smør bollen med olivenolje. Slipp deigen ned igjen og dekk bollen med plastfolie. La deigen heve til dobbel størrelse, ca 1 ,5 time.
4. Hell deigen ut på et bord og rull den til en 40-50 cm lang pølse. Kjevle den til et smalt rektangel, og strø sjokoladen på den midterste tredjedelen av deigen. Brett endene over så de møtes på midten, og trykk deigen sammen så sjokoladen fester seg.
5. For boller: rull deigen sammen til en pølse, del opp emner og trill boller.
For flettebrød: del deigen i seks like strimler som rulles til pølser og flettes sammen.
6. Pensle med sammenvispet egg, og etterhev i 1 time.
7. Pensle deigen med egg en gang til og stek på 180 grader til toppen er jevnt gyllen. 30-35 minutter for flettebrød avhengig av hvor tykt det er, og 15-20 minutter for boller.

Jeg skal ikke prøve å forklare hvordan man fletter loff, så her er en video som viser teknikken.