Småretter

Rørte jordbær med bonusbær

26. juli 2014

Avisene melder at jordbærsesongen nærmer seg slutten allerede, men heldigvis har jeg fryseren full av rørte jordbær etter en ettermiddags innsats forrige helg. Det er nemlig få ting som er bedre en sur høst- eller vinterdag enn nystekte boller med hjemmerørte bær.

Jeg fikk kjøpt en kasse til rimelig pris og har fyllt opp en skuff i fryseren med rørte jordbær, som jeg har gjort hver sommer så lenge jeg kan huske. Kanskje det er på grunn av tradisjonen at jeg ikke har tuklet med oppskriften før? Det slo meg først etter at jeg var ferdig med årets ladning at kanskje det hadde vært godt å blande noen syrligere bær sammen med jordbærene?

Dermed måtte jeg ut å handle noen flere kurver for å prøve meg fram, og favoritten ble bjørnebær som bonusbær, med solbær på andreplass. Det skal fortsatt smake mest av jordbær, bare med et hint av noe annet innimellom. Derfor bruker jeg halvfrosne bjørnebær som holder formen bedre når de blandes i jordbærene, så smakene ikke blandes for mye.

Rørte bær kan brukes til mye gjennom vinteren enten du har bonusbær i eller ikke: på brødskiva eller bolla, i eller til hjemmelaget iskrem, som paifyll, i kake, og sikkert mer som jeg ikke kommer på i farta. Har du ikke rørt bær enda er det bare å kaste seg over den nærmeste kassen og sette igang.

Ingredienser

  • 500g jordbær
  • 200g frosne bjørnebær (eller solbær)
  • 150g sukker
  • 1/2 Ts xanthanpulver

Slik gjør du

1. Legg frosne bjørnebær i en skål og la de tine en halvtimes tid. Imens kan du rense og skylle jordbærene.
2. Bland sammen sukker og xanthanpulver.
3. Kjør jordbærene i kjøkkenmaskin på lav hastighet med k-krok til de begynner å brytes ned. Ha i sukker og fortsett å kjøre til du synes det er små nok biter.
4. Ha i bjørnebærene, og kjør maskinen til noen av dem begynner å brytes ned, ett minutt eller to er nok.
5. Frys ned det du ikke spiser i løpet av en uke, ha resten i en tett boks i kjøleskapet.

Xanthanpulver kan erstattes med frysepulver, følg da anvisningen på pakken.