Kaker & Paier

Dansk marsipankake med rabarbra og sjokolade

7. juli 2014

De to siste ukene har det ligget to stilker rabarbra i kjøleskapet mitt som skulle vært del av en fantastisk rabarbrapai med masse brunt sukker og peanøtter. En oppskrift jeg hadde planer om å lage også i fjor, men den er litt tidkrevende og  jeg har rett og slett bare ikke funnet tiden i innspurten mot sommeren.

Frossen rabarbra smaker ikke like godt som fersk, så jeg måtte skyndte meg å bake noe for å utnytte den før jeg reiser på ferie. Etter en liten oppskriftsjakt fant jeg løsningen hos Maja på chocolat.dk. Jeg har fulgt henne på Instagram en stund og bloggen hennes er en ordentlig fryd å lese.

Jeg landet på hennes blondies med rabarbra og hvit sjokolade og har fulgt oppskriften nesten til punkt å prikke, men i stedet for hakket hvit sjokolade har jeg brukt hakket lakrissjokolade fra Summerbird, og så har jeg drysset litt rålakrispulver på toppen.

Grunnen til at akkurat denne oppskriften fanget oppmerksomheten min, er at hun bruker revet marsipan i deigen. Det gjør den litt annerledes enn en vanlig lys kake, og jeg tror det er en dansk greie? Første gang jeg smakte det var i en bringebærkake på en restaurant i København, og marsipanen gjør noe med konsistens og karakter som jeg liker.

Siden det i denne oppskriften ikke er noe hevemiddel, og det ikke piskes luft inn i eggene blir den seig som en brownie og er nesten som konfekt å regne. Rett ut fra ovnen er den veldig, veldig søt, men dagen etter har den balansert seg noe. Nå er det sjelden jeg lager samme kake to ganger, fordi det er så mye nytt jeg har lyst å prøve, men skal jeg lage denne en gang til skal jeg ha i hakket mørk sjokolade for å få noe bittert mot alt det søte.

Og med det er det ferietid, god sommer!

Ingredienser

  • 150g usaltet smør
  • 150g hvit sjokolade
  • 2 M egg
  • 100g sukker
  • littsalt
  • 75g hvetemel
  • 75g marsipan
  • 75g hakket sjokolade (her brukte jeg hvit sjokolade med lakris)
  • 100g rabarbra
  • 1 Ts rålakrispulver ((fra Johan Bülow))

Slik gjør du

1. Smelt smør og sjokolade over vannbad.
2. Pisk egg, sukker og salt sammen i en bolle (for hånd) til sukkeret løses opp, og rør inn mel.
3. Hell smør og sjokolade ned i bollen i en tynns stråle mens du rører.
4. Riv marsipanen på den fine siden av rivjernet, og vend i deigen sammen med den hakkede sjokoladen.
5. Del rabarbra i små terniger og bland dem inn i deigen.
6. Hell deigen i en browniepanne (cirka 20 x 250cm) foret med bakepapir.
Bak midt i ovnen i 30-40 min. ved 180 grader, og dryss rålakris over toppen med en gang du tar den ut.

Avkjøles på kjøkkenbenken, og settes i kjøleskapet natten over før den skjæres opp.