Kaker & Paier Med O&S

Bloggutfordring – pai med sjokolade, bær og blomster

5. juli 2014

Noe av det jeg liker best med å blogge om mat er å være en del av et felleskap med andre matglade mennesker. Et eksempel på dette er den nordiske Madbloggerutfordringen som to bloggere fra Danmark nå kjører for tredje gang.

De legger ut en oppgave, forskjellig for hver runde, og bloggere fra hele Norden kaster seg over grytene. Når ufordringen er over postes alle oppskrifter og bilder på Madbloggerutfordringen sin nettside. Det er ingen konkurranse, bare en mulighet til å oppdage ny mat og nye bloggere. Her kan du lese mer om min forrige runde.

Denne gang er utfordringen å lage sommermat, salt eller søtt, som må inneholde tre bestemte ingredienser. Jeg valgte å lage den søte, og er nødt til å bruke bær, sjokolade og spiselige blomster eller urter.

Jeg benytter sjansen til å lage enda en pai i min etterlengtede paiform, med sesongens jordbær, mørk sjokolade og velduftende ringblomst på toppen. Ett lag myk jordbærgele gjemmer seg imellom en sprø sjokoladebunn og silkemyk sjokolademousse (som begge er laget med olivenolje for mest mulig sjokoladesmak). Dette var en utfordring jeg koste meg med, både planlegging, gjennomføring og fortæring.

Takk Nada og Thomas, som gir oss et påskudd for å leke på kjøkkenet!

Paien har jeg komponert av tre forskjellige oppskrifter, hvor jeg har gjort noen småjusteringer her og der for å få smaker og mengder riktig:

– min standard paibunn med olivenolje som var i magasinet Bake i vinter . Jeg har halvvert originaloppskriften som du finner lenger ned, og lagt til 1,5 ss kakao som blandes med hvetemelet.

– en jordbærgele som bare er jordbærpuré tilsatt litt sukker og tyknet med agar. Den er ganske myk i konsistensen, nesten som krem.

– en myk sjokolademousse hvor jeg har erstattet noe av fløten i en ganske standard mousseoppskrift med olivenolje for at den skal smake mer sjokolade og få fruktighet som kompletterer jordbærkremen.

Oppskriften ser kanskje omfattende ut ved første øyekast, men det gikk raskere enn jeg selv trodde på forhånd. Paideig med olivenolje trenger ikke å hvile som vanlig tertedeig må, men røres bare sammen og stekes. Jordbærkremen lages mens paibunnen er i ovnen, og sjokolademoussen mens jordbærkremen stivner. Det hele tar kanskje 1,5 time, og så må den stå i kjøleskapet 1-2 timer før servering. Sleng sammen alt etter frokost, sett den i kjøleskapet og så har du en herlig dessert til etter middag.

 

Søt paideig med olivenolje

 • ca. 6 Dl hvetemel
 • 1 Ss sukker
 • 1 Ts salt
 • 120ml mild olivenolje
 • 160ml Cultura
 • 1 Ts vaniljeekstrakt

Slik gjør du

1. Sett ovnen på 180 grader.
Hold igjen 1 dl av hvetemelet og ha resten i en bolle sammen med sukker og salt.
2. Lag en grop i midten av melet og hell i olivenolje, cultura og vanilje. Rør sammen med en skje til en deigen akkurat henger sammen, og tilsett mer hvetemel om nødvendig. Deigen skal være litt løs og fuktig, men ikke klissete.
3. La deigen hvile i 5 minutter, før du trykker den ut i formen.
4. Dekke med bakepapir og paivekter (eller tørre bønner) og stek bunnen i 10 minutter. Så fjerner du papir og vekt, og steker den videre i 20-25 minutter til den er gyllen. La den kjøle seg litt ned før den fylles.

Jordbærgele

 • 50g sukker
 • 2,5g agar (litt mindre enn en teskje)
 • 200g jordbær
 • 1 Ss sitronsaft

Slik gjør du

1. Bland sammen sukker og agarpulver.
2. Rens og vask jordbærene, og kjør dem i en blender til en fin puré.
3. Ha jordbær, sukker og sitronsaft i en gryte, sett på middels varme, og gi det et oppkok under omrøring.
4. Hell den over i paiskallet og la den stå på kjøkkenbenken til den når romtemperatur. Hvis den settes i kjøleskapet for tidlig svekkes agaren og det er ikke sikkert at den vil stivne.

Sjokolademousse

 • 1 egg
 • 1 Dl kremfløte
 • 85g sjokolade, 70 % (f.eks Valrhona Andoa)
 • 30ml fruktig olivenolje (f.eks Moulin La Cravenco fra Oliviers)
 • 1 ts lønnesirup
 • 1/2 ts vaniljeekstrakt
 • littsalt

Slik gjør du

1. Smelt sjokolade i en gryte på lav varme. Ta den av varmen, la den kjøles ned litt og bland inn olivenolje.
2. Pisk fløte og egg sammen i en bolle, og sett bollen over et vannbad. Fortsett å piske og ta bollen av varmen når blandingen når 70 grader.
3. Ha lønnesirup, vanlije og salt i bollen med eggeblandingen, og pisk med en håndmikser eller kjøkkenmaskin i 2-3 minutter.
4. Hell i sjokoladen i en tynn stråle, og fortsett å vispe 1-2 minutter til du har en myk og luftig mousse.
5. Moussen trenger 1-3 timer i kjøleskap for å stivne, avhengig av hvor tykt lag den er lagt i.