Bakst

Popkornvafler

22. april 2014

Sjømannskirken er vel å regne som vaffelinstitusjon nummer én, de som serverer både klassiske og utradisjonelle signaturvafler i de mange sjømannskirkene verden over. I mai åpnes en ny kirke i Rio de Janeiro, og de skal også få sin egen vaffel såklart. 

Denne utfordringen har Sjømannskirken og Matbloggsentralen gitt videre til oss matbloggere:  lag sjømannskirken i Rio sin helt spesielle vaffeloppskrift!

Jeg har aldri vært i Rio, og måtte ty til min venn Google for å gjøre litt research. Det dukket opp en artikkel om gatemat i Rio, hvor popkorn stod høyt på lista over populære snacks.  Både salte varianter med med ost og bacon, og søte med karamell og kondensert melk selges fra vogner rundt om i byen.

Dermed synes jeg at popkornvafler er passende for den nye sjømannskirken i Rio!

Jeg har tidligere laget popkornis ved å trekke popkorn i fløte, og bruker samme teknikk her for å lage «popkornmelk» til vaffelrøra. De ferdige vaflene får en diskrét, søtlig smak av popkorn og siden det skal dekkes til åpningsfest serveres de med doce de leite (melkekaramell*) og lettsaltede popkorn. Blir dette for mektig for deg er en kladd med rømme og en liten teskje karamell friskere, og nesten like godt.

Gratulasjoner til Sjømannskirken med ny lokasjon og 150-års jubileum i august!

*hvordan lage melkekaramell kan du finne her.

Ingredienser

  • 80g upoppet popkorn
  • 5 Dl helmelk
  • 1/4 Ts flaksalt
  • 0,8 Dl sukker
  • 2 egg
  • ca 250g hvetemel
  • 1,5 Ts bakepulver
  • 1/2 Ts vaniljeekstrakt
  • 100g smeltet smør

Slik gjør du

1. Ha en spiseskje smør og litt nøytral olje i en gryte og popp popkornet. Pass godt på så ingen korn brenner seg, for det vil sette smak på melka.
2. Når popkornet er ferdig heller du melka over i gryta med popkornet i og gir det hele et oppkok. Rør inn salt, og sett gryta tilside med lokk på. Popkornmelka skal trekke i minst én time, og kan gjerne stå i kjøleskapet natta over.
3. Passer melka gjennom en sil, og få med noe av det hvite popkorn-«kjøttet». Du skal nå ha 4 dl popkornmelk.
4. Rør resten av ingrediensene inn i popkornmelka, og la røra trekke i noen minutter før du steker vafler på vanlig måte.