Frokost

Gulrotgrøt til Madbloggerutfordringen#2

23. februar 2014

I fjor arrangerte Thomas fra www.madetmere.dk og Nada fra www.lacucinanada.com en matbloggutfordring for første gang, der danske matbloggere ble utfordret til å lage sin egen vri på en annen bloggers oppskrift. Norske og svenske matbloggere fikk også  invitasjon til å bli med på årets versjon, takket være vårt samlested Matbloggsentralen, og jeg kastet meg på.

Utfordringen har en litt annen vri i år, nemlig å spleise en oppskrift fra en tilfeldig tildelt blogg med en av ens egne.

Det ble saktens en ufordring da bloggen jeg fikk i trekningen var Smag på maden, hvor de aller fleste oppskriftene er paleo eller lavkarbo. Den er full av oppskrifter på mat som jeg elsker å spise, men ikke nødvendigvis lage selv.  Jeg falt likevel umiddelbart for flere av pestooppskriftene, og valgte tilslutt å kombinere Smag på maden sin gulrotpesto med min oppskrift på bakt havregrøt, for å lage en lunsjgrøt inspirert av Grød i København.

Og for en pesto det er! Jeg har også brukt den på brød med brie, på pizza, og kommer til å lage en ny dose for å teste ut i gulrotpastaen min. Takk til Camilla for en herlig oppskrift!

Jeg gjorde en liten endring på originalen fordi jeg så en mulighet til å utnytte en av mine favoritter i kjøkkenskapet: olivenolje presset med grønne sitroner fra Olivier’s. Sitronoljen er skarp og frisk i smaken og erstatter sitronsaft i originaloppskriften. I tillegg ristet jeg solsikkefrøene i ovnen sammen med gulrøttene for en dypere smak, og droppet pinjekjerner siden Prøvesmakern er allergisk. Når det kommer til soltørkede tomater er det ingen som er bedre enn cherrytomatene på glass fra Olivier’s.

Matbloggerutfordringen sin egen side kan du lese om de andre bloggene som har tatt utfordringen,  og etter at alle bidrag er samlet inn 24.februar kommer det sikkert også ett innlegg med alle rettene som har blitt til.

 

Bakt gulrotgrøt til 2

 • 3 Dl havregryn (bland gjerne inn andre gryn også)
 • 1 Ts salt
 • 2 Dl melk
 • 2 Dl gulrotjuice
 • gulrotpesto
 • kesam
 • solsikkefrø til topping

Slik gjør du

1. Bland sammen havregryn, linfrø, gulrotjuice, melk og salt i en bolle og sett i kjøleskapet over natten.
2. Varm opp ovnen til 180 grader, og fordel grøten i to boller som tåler varme. Rør inn litt gulrotpesto øverst i grøten.
3. Bak i ovnen til grøten begynner å bli gyllen i kantene, ca 45 minutter. Serveres med kesam, gulrotpesto, soltørkede tomater og ristede solsikkefrø på toppen.

Gulrotpesto fra smagpaamaden.dk

 • 4 Store gulrøtter
 • 1 Ss soltørkede cherrytomater
 • 2 Ss solsikkekjerner
 • 1,5 Ts flaksalt
 • 1 Ss hvit balsamicoeddik
 • olivenolje med grønne sitroner
 • mild olivenolje

Slik gjør du

1. Skrell gulrøttene, del dem i grove biter og fordel dem i en ildfast form som er smurt med litt olje. Strø over solsikkefrøene.
2. Bakes i ovnen ved 225 grader til de er møre, cirka 20 min. (avhengig av hvor store bitene er), og kjøl dem ned til lunkne.
3. Ha gulrøtter og solsikkefrø i en minihakker/blender/foodprocessor sammen med soltørkede tomater, to spiseskjeer sitronolje, eddik og salt.
4. Kjør blandingen i maskinen, og tilsett olje et par ganger underveis til du når en konsistens du liker. Jeg bruker omtrent 50/50 sitronolje og mild olivenolje så sitronen ikke skulle dominere helt, men det smaker du til.