Bakst Med O&S

Sjokoladevannbakkels

17. februar 2014

Vannbakkels er et undervurdert bakverk. En ordentlig, hjemmelaga vannbakkels er saftig og lett, og kan lages helt på impuls siden det er ingredienser du gjerne har tilgjengelig. De kan formes som små munnfuller, avlange eclairs eller som større boller, og fyllet kan varieres etter sesong. Mormor har for eksempel fylt store vannbakkels med krem til fastelavn i stedet for hveteboller.

Deigen røres sammen på ti minutter i en gryte, så det er ikke høy terskel for å sette i gang. Ferdigstekte vannbakkels holder seg også ferske og saftige i kjøleskapet i 2-3 dager uten fyll, om du ikke er like impulsstyrt som meg og vil lage noe klart på forhånd. Fyll dem med det du har lyst på: vaniljekrem, pisket fløte smaksatt med litt kanel eller iblandet friske bær, en luftig fromasj eller iskrem.

Det er ikke uten grunn at denne bloggen har sjokolade i navnet, mine vannbakkels har såklart sjokoladesmak både i deigen og i fyllet. Too much synes du? Ikke i det hele tatt spør du meg.

Sjokoladekremen slumpet jeg til uten å skrive ned oppskriften, men jeg skal få lagt den ut en annen gang. Jeg lagde ganache av Green&Black’s sin espressosjokolade og fløte, og pisket det sammen med kremost, melis og (såklart) en skje olivenolje for å tilføre litt fruktighet.

Ingredienser

  • 120ml vann
  • 60g smør
  • ca 60g mel
  • 2 Ss kakao
  • 1 Ss sukker
  • 1/4 Ts salt
  • 2 M/L egg

Slik gjør du

1. Varm stekeovnen til 200 grader, og gjør klar en stekeplate med bakepapir på.
2. Ha vann og smør i en gryte, og varm opp på medium varme til smøret smelter.
3. Bland sammen mel, kakao, sukker og salt i en bolle før det has i gryta. Rør godt sammen til det danner seg en ganske fast deig. Tilsett litt mer mel om nødvendig.
4. Nå skal vi koke ut litt av væsken i deigen. Forsett å røre i gryta i 2-3 minutter, men pass på at det ikke svir seg i bunn. Da har du for mye varme på.
5. Ta gryta av varmen, og la den stå i et par minutter før du rører inn eggene med en sleiv. Ha i ett egg av gangen, og rør kraftig til du har en blank og jevn røre.
6. Ha røra i en sprøytepose (eller vanlig frysepose), klipp av tuppen så du får 1,5-2 cm åpning, og sprøyt ut runde eller avlange vannbakkels.
7. Settes i ovnen umiddelbart, og stekes i ca 25 minutter. Kjøles ned til romtemperatur før de fylles, eller oppbevares i en tett boks i kjøleskap fram til bruk.