Bakst

God jul – og noen oppskrifter

22. desember 2013

I år har jeg tilbrakt færre timer på kjøkkenet i desember enn noen gang tidligere. Ikke har det blitt pyntet til jul, og det har knapt nok blitt noen julebakst. Men vet du, det blir jul likevel.

En ting jeg hadde bestemt meg for å lage var disse marshmallowene. Jeg dyppet halvparten i sjokolade og knuste peppernøtter og lot halvparten være naturell for å bruke i kakao en rolig kveld foran peisen. Nå ble det ikke så mange rolige kvelder, eller peisvær, i desember og marshmallowene står nesten urørt i kjøleskapet. Nesten. De er forresten best uten sjokolade synes jeg, og smaker skikkelig pepperkake.

Til frokost i går, den første feriedagen, bakte jeg tradisjonelt vørterbrød som ble servert med deilig gårdspaté fra Haugen Gårdsmat. Jeg fulgte denne oppskriften som var god på smak, men den var ikke i nærheten av Mormor sin i konsistens. Jeg skal ikke utelukke at det var en brukerfeil og ikke oppskriften det var noe galt med, og det ble i det minste litt julestemning. Men har du en skikkelig god vørteroppskrift må du gjerne dele den i kommentarfeltet.

Like før helga ble det spontant laget en sort til. Mormor lager også supergode Sarah Bernardt som jeg har fått oppskriften på, men er det noe jeg synes er pes med julekonfekt er det å dyppe ting i smeltet sjokolade. Det blir så mye søl, og tar jo evig lang tid. Derfor ble det latmanns-sarah’s der jeg bare stabler lagene i en brødform og skjærer opp små firkanter. Rustikt, er det ikke det man kaller mindre pen presentasjon? I tillegg har jeg satt mitt preg på oppskriften, med stekt lakrismarsipan som kjeks og et hint av lakris i smørkremen. De originale Sarah Bernhardt er fortsatt en favoritt, men disse er en fin overraskelse for dem som liker lakris.

Jeg har brukt lakrismarsipanlakrissirup og lakrispulver fra Johan Bülow, som jeg synes har den aller beste lakrisen på markedet.

Det var juleforbredelsene oppsummert for min del, jeg satser på å komme sterkere tilbake i januar. Nå er det Gardermoen og familietid på vestlandet neste.

God jul!

Latmanns Sarah Bernardt med lakris

  • 150g lakrismarsipan
  • 85g mørk sjokolade

Smørkrem

  • 150g smør
  • 2 Dl melis
  • 2 Ss kakao
  • 1 eggeplomme
  • 2 Ts søt lakrissirup
  • evt. 1-2 ts lakrispulver

Slik gjør du

1. Kle en brødform med bakepapir og kjevle ut lakrismarsipan så den dekker bunnen av forma. Bruk litt melis om det blir klissete. Stek marsipanen på 180 grader i 4-5 minutter.
2. Pisk smøret luftig, og ha i resten av ingrediensene til smørkremen. Bland alt godt sammen, og smak til med lakrispulver om du vil ha enda mer lakrissmak. Jeg hadde i 2 ts pulver og synes det ble litegrann for mye.
3. Når marsipankjeksen er kald, fordeles smørkremen over og settes i kjøleskapet.
4. Smelt sjokolade i vannbad og hell over smørkremen.
5. Tas ut av forma og skjæres i munnfuller før sjokoladen er helt stiv.