Bakst

Plommer i svingene

10. oktober 2013

En god ting med høsten er at i sånt vær vi har i Oslo i dag er det perfekt å sitte inne og spise boller og drikke kakao. Jeg fikk lyst å piffe opp bollene med høstens plommer, og det viste seg å være en veldig god idé.

Syrlige plommebiter blander seg med det brune sukkeret i fyllet under steking, og lager et slags klebrig syltetøy. De minner meg om amerikanske sticky-buns, hvor du biter inn i en saftig bolle og det gjemmer seg et syndig klissete lag i bunn.

Kan vi kalle det sticky-buns Hardanger-style? Jeg kan ikke beskrive disse mer utover å si at neste gang du lager boller, burde du putte noen plommer i dem.

Utgangspunktet er en helt vanlig bolledeig, jeg bruker Trine Sandberg sin. Ingen grunn til å tukle med noe som virker. Lag deig etter oppskriften og kjevle ut til et rektangel etter heving.

Til en halv porsjon bolledeig trenger du 3-4 faste plommer, ca 30 gram smør, 5-6 toppede spiseskjeer lysebrunt sukker (mykt) og muffinsformer. Muffinsformer under bollene hjelper til å holde på det søte fyllet så alt ikke renner ut når smøret smelter, og du får den sticky delen i bunn som jo er høydepunktet.

Pisk smøret luftig og rør inn sukkeret mot slutten, men ikke så mye at det løses opp. Smør blandingen utover deigen. Hakk 2-3 plommer i små biter og dryss over deigen før du ruller den sammen. Kutt opp emner, legg i muffinsformer og sett til heving i 30 minutter. Skjær tynne skiver av den siste plommen og dander i svingene rett før steking.

Stekes på 225 grader i 10-15 minutter, og må kjøles ned til romtemperatur før de spises (ja det er vanskelig, men de smaker mye bedre når fyllet har satt seg og man ikke brenner seg på tunga…)

 

You Might Also Like