Bakst

Plommer i svingene

10. oktober 2013

En god ting med høsten er at i sånt vær vi har i Oslo i dag er det perfekt å sitte inne og spise boller og drikke kakao. Jeg fikk lyst å piffe opp bollene med høstens plommer, og det viste seg å være en veldig god idé.

Syrlige plommebiter blander seg med det brune sukkeret i fyllet under steking, og lager et slags klebrig syltetøy. De minner meg om amerikanske sticky-buns, hvor du biter inn i en saftig bolle og det gjemmer seg et syndig klissete lag i bunn.

Kan vi kalle det sticky-buns Hardanger-style? Jeg kan ikke beskrive disse mer utover å si at neste gang du lager boller, burde du putte noen plommer i dem.

Utgangspunktet er en helt vanlig bolledeig, jeg bruker Trine Sandberg sin. Ingen grunn til å tukle med noe som virker. Lag deig etter oppskriften og kjevle ut til et rektangel etter heving.

Til en halv porsjon bolledeig trenger du 3-4 faste plommer, ca 30 gram smør, 5-6 toppede spiseskjeer lysebrunt sukker (mykt) og muffinsformer. Muffinsformer under bollene hjelper til å holde på det søte fyllet så alt ikke renner ut når smøret smelter, og du får den sticky delen i bunn som jo er høydepunktet.

Pisk smøret luftig og rør inn sukkeret mot slutten, men ikke så mye at det løses opp. Smør blandingen utover deigen. Hakk 2-3 plommer i små biter og dryss over deigen før du ruller den sammen. Kutt opp emner, legg i muffinsformer og sett til heving i 30 minutter. Skjær tynne skiver av den siste plommen og dander i svingene rett før steking.

Stekes på 225 grader i 10-15 minutter, og må kjøles ned til romtemperatur før de spises (ja det er vanskelig, men de smaker mye bedre når fyllet har satt seg og man ikke brenner seg på tunga…)