I kokeboka Kaker & Paier

Sjokoladekake for syklister

29. september 2013

Jeg er alltid takknemlig for en anledning til å bake, og kanskje aller mest når baksten kan gis bort så det ikke blir kake til frokost de etterfølgende dagene.

Da Prøvesmakern fortalte at han skulle henge med sykkelgjengen sin i dag hoppet jeg på sjansen. Hvem bedre til å spise opp kake for meg enn en gruppe mannfolk med forbrenning jeg bare kan drømme om?

Siden det er off-season nå på høsten er det vel mer tillatt med kake enn resten av året, men jeg tenkte likevel å legge på en liten gimmick for å øke apetitten og dempe eventuell dårlig samvittighet. Joy the baker har nemlig en sjokoladekake med rødbeter i, og rødbeter er visstnok en greie i sykkelsporten. Rødbetshots brukes som kosttilskudd for bedre ytelse og utholdenhet blant proffene (hvis du er interessert kan du lese mer her og her).

Prøvesmakern får derfor med seg en sjokolade-rødbetkake ut døra i dag, modifisert fra Joy the baker sin herlige oppskrift. I originaloppskriften er det en rosa kremostglasur på, men jeg tror ikke denne ville slått an helt hos gutta (med mindre det er Giro d’Italia-tid) så jeg lagde en mørk sjokoladeglasur med rødbetjuice i stedet.

Kaka er saftig og myk, og ikke for søt. Den har ikke noen distinkt smak av rødbeter, det er mer som en ny dimensjon til sjokoladesmaken og jeg tror faktisk denne skal få fast plass i repertoaret. Ikke fordi rødbeter gjør den «sunnere» eller bedre for samvittigheten (det er tross alt en helt del smør og sjokolade oppi der også), men fordi den rett og slett er skikkelig god. Og neste gang skal jeg prøve den rosa glasuren.

Ingredienser

 • 1 Pakke sous-vide rødbeter
 • 170g usaltet smør
 • 215g lys brunt, mykt sukker
 • 140g sukker
 • 2 store egg
 • 1 ts vaniljeekstrakt
 • 240g hvetemel
 • 1,6 dl kakao
 • 1 ts natron
 • 1/2 ts bakepulver
 • 1 ts salt
 • 3 dl cultura

Glasur

 • 125g smør
 • 75g sjokolade 70%
 • 1/2 dl rødbetjuice
 • 1,5 ss kakao
 • 240g melis
 • 1 egg

Slik gjør du

1. Åpne pakken med rødbeter og ta vare på juicen som er inni til glasuren. Bruk den fine siden av rivjernet til å rive 2 dl rødbeter.
2. Pisk smør og sukker sammen til det er hvitt og luftig i en kjøkkenmaskin, og ha så i ett og ett egg. Når alt er godt blandet sammen har du i vanilje og rødbeter og fortsetter å blande til du har en jevn røre.
3. Mål opp mel, kakao, natron, bakepulver og salt i en bolle og rør sammen. Bland halvparten av dette i smør- og eggeblandingen mens maskinen går på lav hastighet. Herfra og utover er det viktig å ikke røre mer enn nødvendig.
4. Hell cultura i røra i en tynn stråle, og ha i resten av melet. Røra skal være tykk.
5. Stekes på 175 grader i en liten langpanne, eller i to runde springformer. Kaka er ferdig når du kan stikke en tester i midten og det ikke sitter røre på den når den kommer ut.

For en liten langpanne er steketiden ca 35. minutter på 175 grader.

Glasur
6. Ha smør, sjokolade og rødbetjuice i en gryte og sett på lav varme til all sjokoladen er smeltet.
7. Bland sammen melis og kakao, og ha i gryta. Rør godt sammen. Det vil se litt kornete ut, men ikke bekymre deg for det.
8. Pisk egget litt med en gaffel, og rør inn i glasuren. Nå vil du se at den blir glatt og fin. La kake og glasur kjøles ned til romtemperatur før du har glasuren på.

Sous-vide rødbeter selges blant annet på Meny og er den enkleste måten å få både beter og juice til denne oppskriften på. Du kan også bake rå rødbeter i ovn til de er møre og bruke dem i oppskriften i stedet. For å få juice kan du da raspe litt ekstra og klemme ut juice til glasuren.