Kaker & Paier Med O&S

Blondies med kakao-olje

1. september 2013

Jeg mener helt oppriktig at kombinasjonen olivenolje og sjokolade er noe av det beste jeg vet, så dere kan jo tenke dere hvor ivrig jeg ble da jeg oppdaget at Nudo Italia har produsert en olivenolje hvor olivenene er malt sammen med kakaonibs!

Oljen dumpet ned i postkassen forrige uke, og nå er jeg i gang med å finne de beste bruksområdene (bortsett fra å dynke nybakt brød i grådige mengder av den).

Noe søtt var en safe intro til kakaooljen og Blondies er raske å lage og alltid passende. Blondies er en deilig krysning av brownies og chocolate chip cookies, og en ekstra smak av sjokolade kamuflert i den lyse deigen slo meg som en god idé. Jeg byttet ut smør med olje i en oppskrift jeg har brukt tidligere, og resultatet er seige, digge kakestykker med en lite hint av kakao som du ikke helt klarer å plassere hvor kommer fra.

Oljen i seg selv smaker mye kakao, så jeg ble overrasket over hvor dempet smaken ble i de ferdige kakene. Nå er jeg spent på hvordan den gjør seg til middagsmat. Kakao er jo et vanlig innslag i salte retter i flere kjøkken, og jeg er spent på hvordan olja klarer seg sammen en biff eller bitre grønnsaker.

I mellomtiden kan du jo teste disse blondiesene, vanlig olivenolje funker også. Eller kanskje chiliolje om du føler deg eventyrlysten?

Ingredienser

  • 60g olivenolje (f.eks Mantinea fra O&Co)
  • 70g sukker
  • 100g lyst brunt sukker
  • 1 egg
  • 1 Ts vaniljeekstrakt
  • 2,3 Dl mel
  • 1 Ts salt
  • 2 Dl sjokoladeknapper

Slik gjør du

1. Varm ovnen til 175 grader, og smør en browniepanne.
2. Pisk sammen sukker og olivenolje til en jevn masse, og tilsegg egg og vanilje. Rør alt godt sammen.
3. Rør inn salt og mel til alt er akkurat blandet sammen. Rør inn halvparten av sjokoladeknappene, og hell røra over i panna.
4. Strø resten av sjokoladeknappene over toppen av røra, og stek i ca 20 minutter. Den skal ikke være helt gjennomstekt.
5. Kjøles ned til romtemperatur før den deles i biter.