Småretter

«Tre små griser» – spekeskinketrio

27. mai 2013

Til Matbloggsentralens spekeskinkeutfordring hadde jeg lyst å leke meg litt med ingredienser, men også sette selve skinka i fokus. Jeg begynte med å se for meg smakssammensetninger som potet og ramsløk, pære og blåmuggost, aubergine og bønner, og klarte ikke å bestemme meg for bare én. Dermed ble det en slags snack-tallerken med tre små retter på.

Jeg hadde ingen annen anledning enn eksperimentering når jeg puslet sammen denne på søndag, så det ble en ekstra fin kveldsmat på terrassen i godværet. Men jeg kan se for meg alle tre komponentene både sammen og hver for seg som en rett i en større middag, på et koldtbord, som tapas eller som fingermat til sommerølsmaking.

Posen med potet og ramsløk er min favoritt, mens gjestesmakern likte pæren best.

Jeg brukte både Santa Kristina som er ganske kraftig på smak, og Æra som er noe mildere. Jeg har stort sett valgt importert skinke når jeg har handlet skinke, men Santa Kristina er en positiv overraskelse fra Gilde som jeg kommer til å kjøpe igjen.

Santa Kristina-pose med potet, ramsløk og rømme
Beregn 1 skive skinke per pose og omtrent 1/4 nypotet. Kok poteten(e) så de er møre men faste, og kjøl de ned noe før du skjærer små terninger. Rør inn nok ramsløkspuré til å dekke potetene og sett til side. Like før posene skal fylles rører du inn rømme. Det skal kun være nok rømme til å dekke potetene, det skal ikke bli til en røre.

Legg en teskje potetfyll på hver skinkebit og brett sammen til en pose. Knyt et strå gressløk rundt for å holde den på plass.

Æra-flatbrød med bondebønner, reddik og Nýr
Forvarm ovnen til 90 grader varmluft. Legg et rent kjøkkenhåndkle utover en langpanne, og legg skinkebiter oppå. Stek i ovnen til skinken er tørr, omtrent en time. Skjær reddik i tynne skiver, ca 1/2 reddik per person, og mariner i litt epleeddik.

Bondebønner er ikke helt i sesong ennå, men jeg har fortsatt fjorårets i fryseren. De fikk koke møre før jeg moste dem med en gaffel, rørte inn litt Nyr for syrlighet og blandet med reddik.

Pære med vin cotto- og balsamicoreduksjon og Santa Kristina
Ha 2 spiseskjeer vin cotto, 4 spiseskjeer balsamico og 1 ts demerarrasukker i en gryte sammen med en stjerneanis og en spiseskje vann. Reduser til en sirup på middels varme.

Del en liten packhampære i to, grav ut kjernehuset og skjær av bunnen så den står stødig. Bak på 180 grader i 10-12 minutter så den akkurat blir mør. Kjøles litt ned før servering, hell over litt reduksjon og fyll midten med skinke.