Småretter

Søndagsbrunsj

6. mai 2013
Bilde lånt fra bloggen offbeat + inspired

Bilde lånt fra offbeat + inspired.

Å invitere til brunsj er en glimrende «unnskyldning» til å få testet flere oppskrifter på en gang, og søndag formiddag er et tidspunkt der folk gjerne ikke har så mange planer uansett. Det passer med både varm og kald mat, salt og søtt, så mulighetene er mange. Denne helga fikk jeg altså slått to fluer i ett smekk, jeg fikk lage mat og treffe gode venner.

Når jeg har gjester vil jeg nyte selskapet og maten i ro og fred uten å tenke på bildekomposisjon, lyssetting eller ta bilder underveis i måltidet. Dessverre betyr det at jeg ikke har noen bilder fra søndagens retter. Men jeg håper jeg likevel kan inspirere deg til å sette sammen din egen brunsjmeny.

Her følger et knippe linker til oppskrifter jeg brukte denne søndagen:

Pastasalat er en klassiker når jeg skal lage mat til flere, og Orzosalat med sitrus og urter fra offbeat + inpired er frisk og full av smak. Den kan med fordel lages god tid i forveien så du slipper å stå og hakke urter på kjøkkenet når gjestene kommer.  Lag for eksempel alle komponentene bortsett fra pasta dagen før, så er det bare å koke og blande inn pasta en liten stund før servering. Restene fra denne skal jeg faktisk ha til middag i dag, og jeg gleder meg allerede!

Brød med litt snadderpålegg må jeg også ha på bordet, og hvor ellers skal man finne brødoppskrifter enn hos Ina, dronningen av eltefritt brød! Jeg bakte  no-knead med valmuefrø fra Mat på bordet, og til brødet hadde vi selvrørte jordbær fra i fjor, en deilig Brie de Meaux, pistasjkrem fra Nicholas Vahé og sjokoladepålegg med dadler fra Margit Vea, selvfølgelig med olivenolje i.

Det første søte innslaget var gulrotcookies fra Averie Cooks. De trenger en natt i kjøleskapet før steking, som betyr at mesteparten av arbeidet unnagjøres dagen før. Ufordringen ligger i å ikke spise opp halvparten av deigen der den ligger og godgjør seg. De ferdige kjeksene er sprø på utsiden og myke i midten, og minner litt om gulrotkake.

Det er litt tidlig i sesongen, men jeg dristet meg til årets første rabarbrabakst med rabarbrakake fra 1 Big Bite. Selve kaken var saftig og god, men rabarbraen noe smakløs ennå. Jeg skal prøve igjen om en måneds tid, og legge til revet sitronskall for ekstra friskhet. I søndagens varme og solskinn var det også pålagt med iskrem til.  Jeg kjøpte vaniljeis denne gangen, men hjemmelaget Surmelksis hadde vært enda bedre.

Tilslutt et sunt alibi, bakte rødbetchips. Alt du trenger å gjøre er å skjære tynne skiver av rødbeter og steke dem på 180 grader varmluft i ca 30 minutter, og så har du sprø chipsflak i en pen rødfarge.  Er du nysgjerrig på det ferdige resultatet kan du ta en titt her.

Noen av rettene som ikke kom på bordet denne gang, som balsamicomuffins,  frittata, ingefærscones, panzanella og tomatterte, får pent vente til neste gang. Det kommer alltids en ny søndag.