Godteri

Müslibiter med fiken og sjokolade

2. april 2013

Påsken er over for i år, men jeg har én siste oppskrift med påsketema.

Jeg sitter heller i byen og venter på vår enn å oppsøke snøen som jeg forlengst har gått lei av når kalenderen har nådd mars. Men skulle jeg dratt en tur på ski i påsken hadde disse fått plass i sekken i stedet for den tradisjonelle Kvikk-Lunsjen.

Hva er det egentlig som får oss til å spise så mye mer sjokolade i påsken enn ellers? Kvikk-Lunsj er jo egentlig ikke noe godt engang, men det smaker av tradisjon og barndomsminner (skiturene har jeg fortrengt for lengst, men sjokoladen glemmer jeg aldri).

Så med Matbloggsentralens sjokoladeutfordring i bakhodet bestemte jeg meg for å lage min egen tursjokolade, og spise den etter den eneste turen jeg tok i påskehelga: til fots til kaffebaren nedi gata.

Dette er strengt tatt en granola, søtet med fiken og eplemos og tilsatt en god dose sjokolade. Bitene er sprø ytterst og seige i midten, og akkurat passe søte. Jeg liker mørk, bitter sjokolade, og noe annet tror jeg ville blitt for mektig og klissete

Ingrediensene er sunne hver for seg, men dette er virkelig en energibombe så det kan kanskje være greit om turen går litt lenger enn til nærmeste kaffebar når disse skal fortæres.

Ingredienser

 • 5 Dl store havregryn
 • 1/2 Dl hakkede eller skivede mandler
 • 1/2 Dl frøblanding (gresskar og solsikke)
 • 40g mørk sjokolade, finhakket
 • 1/2 Ts kanel
 • 1 Ts kakao
 • 1/4 Ts salt
 • 1 Ss olivenolje
 • 2 Ss usøtet eplemos
 • 0,35 Dl honning
 • 6 tørkede fiken
 • 1 Medium eggehvite
 • 2 Ruter mørk sjokolade (raspes over tilslutt)

Slik gjør du

1. Bland sammen havregryn, mandler, frø, hakket sjokolade, kanel, kakao og salt i en stor bolle.
2. Bruk stavmikser eller blender og kjør olivenolje, eplemos, honning, fiken og eggehvite til en jevn masse. Er den veldig tykk kan du ha en liten skvett vann i.
3. Rør alt godt sammen, fordel utover et stekebrett uten å spre massen for mye. Stek i 30-35 minutter på 150 grader uten å røre underveis.
4. Ta brettet ut av ovnen og, bruk en fint rivjern til å raspe over sjokolade mens massen fortsatt er varm. La massen kjøle seg helt ned, og brekk opp i passende biter.