Bakst

Rugboller med lakris og sjokolade

27. mars 2013

Jeg elsker brød. Det trenger ikke være pålegg på, det smaken av brødet i seg selv jeg liker. Sødmen fra kornet, tyggemotstanden og aromaene som utvikles under lang hevetid. Da jeg var liten spiste jeg de tørre brødbitene i stedet for å mate dem til endene.

Jeg synes varmt nybakt brød er like godt som boller og kake, og første gang jeg smakte surdeigsbrød med sjokoladebiter i var en ordentlig aha-opplevelse smaksmessig. At noe så enkelt kan smake så mye er fascinerende.

Da jeg var i København i februar og oppdaget Chokorug hos Lagkagehuset var forventningene mine høye. Mørk, langtidshevet rugdeig formet til små boller spekket med sjokoladebiter og rullet i ristede hasselnøtter. Og jeg ble ikke skuffet.

Dette er min egen versjon med noen ekstra godsaker i. Rugdeigen er laget med lakrispulver, lakrissirup og en deilig stout med lakrispreg. I stedet for hasselnøtter har jeg rullet bollene i mandler, og latt noen være uten. Jeg lagde også noen uten sjokolade for å kunne spise dem som et måltid og ikke bare til dessert, men de er definitivt best med.

Er du like brødglad som meg er dette den perfekte krysning mellom kake og brød, det er som om sjokoladekake og eltefritt brød har fått et kjærlighetsbarn.

Siden det er masse grovmel, ingenting fett og nesten ikke sukker i disse kan jeg lett rettferdiggjøre for meg selv å spise dem nårsomhelst, men for å være ærlig er dette en søtsak som skal spares til søndagskaffen. En veldig god en.

Ingredienser

  • 250g grovt rugmel
  • 15g tørrgjær
  • 0,33l Rip Tide Stout (romtemperert)
  • 1 Ss lakrissirup
  • 15g lakrispulver
  • 100g blandet frø og kjerner (hvetekjerner, rugkjerner og solsikkefrø)
  • 1 Ts salt
  • 100g mørk sjokolade

Slik gjør du

1. Bland de tørre og de våte ingrediensene hver for seg. Rør de så sammen med en gaffel.
2. Deigen skal være ganske våt, så tilsett gjerne litt vann om melet suger til seg mye av ølet. Dekk bollen med plastfolie og sett på kjøkkenbenken over natta.
3. Hakk sjokoladen i små biter.
4. Bruk en spiseskje til å lage små boller av deigen og bruk hendene til å kna inn litt sjokolade i hver bit. Deigen vil fortsatt være ganske løs og klissete så bearbeid den minst mulig.
5. La bollene heve på brettet en halvtime, og deretter bakes de på 180 grader i ca 20 minutter. Steketid vil avhenge av størrelsen på bollene.
6. La de kjøle seg ned på rist en halvtimes tid slik at sjokoladen får satt seg. Serveres mens de fortsatt er lunkne.