Frokost I kokeboka

Søtpotetmuffins

22. januar 2013

Jeg er veldig glad i smaken av søtpotet, og det finnes veldig mange bruksområder for rester av stekt eller most søtpotet.  Jeg har lenge hatt lyst å teste både søtpotetpannekaker, -boller og -muffins. Problemet mitt er bare at jeg sjelden har noen rester til overs etter middag og det er for tidkrevende å måtte steke, mose og kjøle ned søtpotet bare for å lage kjappe muffins.

Løsningen ble å kjøpe inn litt veldig mye ekstra søtpotet, lage ovnsbakte pommes frites av halvparten til middag og steke resten i folie til det er mykt nok til å moses. Jeg har faktisk nok most søtpotet til å teste flere oppskrifter, så det blir muligens en gjenganger i de neste innleggene. Første eksperiment ut er disse herlige muffinsene. De er saftige og lette, men faste nok til at det går an å dele dem i to og spise med pålegg. Smaken av søtpotet er veldig diskrét, og gjør at muffinsen holder seg saftig lenger. Oppskriften har jeg tilpasset ganske mye fra en original amerikansk oppskrift full av smør og sukker for å få en hverdagsmuffin som passer min gane (og samvittghet) bedre.

Dette var som sagt til frokost for oss i helga, men disse egner seg også veldig godt til å fryses og ha som mellommåltid i veska så lag gjerne en stor ladning. Og de er like gode med som uten topping.

Oppskriften gir ca.  10 muffins i store muffinsformer.

Muffins

 • 3,5 Dl sammalt speltmel
 • 1 Dl kikertmel
 • 1 Ss bakepulver
 • 1/2 Ts salt
 • 1/4 Ts muskat
 • 1/2 Ts kanel
 • 1 egg
 • 1/2 Beger mager kesam
 • 1 – 1,5 Dl melk
 • 1/2 Dl lønnesirup
 • 1/2 Dl olivenolje
 • 2,5 Dl most søtpotet
 • 1 Dl solsikkefrø

Topping

 • 1 Ss brunt sukker
 • 1,2 Dl havregryn
 • 1 Ss sammalt speltmel
 • 1/2 Ts kanel
 • 2 Ss olivenolje

Slik gjør du

1. Rist solsikkefrøene i en tørr panne på medium varme i 6-7 minutter til de blir gyldne. Legg til siden 3 ss til toppingen.
2. Varm ovnen til 200 grader, og gjør klar muffinsformer.
3. Bland alle de tørre ingrediensene i en stor bolle. Lag en grop i midten, ha i alle de våte ingrediensene (men ha i melka litt gradvis for å justere konsistensen på røra). Rør raskt sammen til alt er blandet, men ikke rør mer enn nødvendig.
4. Finhakk solsikkefrøene som du la til side i starten og rør sammen med de andre ingrediensene til toppingen. Fordel røra i muffinsformer, legg på toppin og dytt den litt ned så den sitter fast.
5. Stekes midt i ovnen i 15-20 minutter, avhengig av hvor store muffinsformer du bruker. La de kjøle seg ned 5-10 minutter før servering.

Disse kan gjerne fryses, og gjør seg veldig godt som matpakke i farta.