Frokost

Frokostmuffins med polenta

11. januar 2013

Jeg elsker sene helgefrokoster med varm, fersk hjemmebakst.

Noen ganger planlegger jeg kvelden før og rekker å sette en deig eller å handle inn spesifikke ingredienser, mens andre ganger kommer ikke lysten til meg før jeg våkner sulten i senga søndag morgen. Sistnevnte var tilfelle i helga som var, og løsningen var å smekke sammen frokostmuffins av det jeg hadde i skapet. Nå har jeg kanskje litt flere ingredienser stående i skapet etter diverse eksperimenter enn det som er vanlig, men du klarer fint å lage noe godt av mindre. Tanken er å bruke de råvarene man har, tenke minst mulig, og bruke kort tid for å kunne nyte fridagen ordentlig. Det viktigste er å få forholdet mellom egg, væske og mel riktig: 1-2 egg for 2 personer, ca. 1 cup tørt per person og nok væske til å lage en fuktig røre.

Jeg er ikke noe glad i søtsaker til frokost men fyller heller frokosten min med fiber og grønt. Resultatet av dette eksperimentet ble saftige, tunge muffins med overraskende mye smak som vi spiste både med og uten pålegg.

Enten du vil handle inn til å lage disse (eller kanskje disse, eller disse) til helga, eller bare slå deg løs med det du har i skapet som jeg gjorde, ønsker jeg deg en nydelig helg med gode morgener!

Ingredienser

 • 2 Dl grovmel
 • 1 Dl mandelmel
 • 1,5 Dl polenta
 • 2 Ss malte chiafrø
 • 1 Dl müsli (Go´ dag Blåbær er den jeg har i skapet)
 • 1 Ts fiberhusk
 • 1 Ts brunt sukker
 • 0,5 Ts salt
 • 0,5 Ts bakepulver
 • 0,5 Ts natron
 • 0,5 Ts kanel
 • 2 Ss olivenolje
 • 1 Stort egg
 • 1 Dl linfrø
 • 2 Finraspede gulrøtter
 • 0,5 Boks mager kesam

Slik gjør du

1. Ha linfrøene i et glass, og hell over lunket vann så det dekker frøene. Sett til side i 10 minutter.
2. Bland alt det tørre godt sammen i en stor bolle.
3. Rør inn olje, egg og linfrø (med vann) i det tørre med en gaffel.
4. Rør inn gulrøttene, og ha i nok kesam til at røra er fast, men våt. Kanskje trenger du mer eller mindre enn oppskriften sier, avhengig av hvor mye melet absorberer.
5. Fordel røra i 6 store muffinsformer og stek på 200 grader i 25 minutter. La de kjøle seg ned i 10 minutter før servering.