Diverse

Julegavetips til matnerder

30. november 2012

Det skjer ikke så mye kokkelering på Kjøkkenet om dagen på grunn av en brukket albue som vanskeliggjør både kutting, løfting og røring, og egentlig det meste man gjør når man lager mat. Dessuten kan jeg ikke bruke kniv og gaffel (noe jeg stadig har klart å glemme når vi har vært ute å spist den siste uka. Prøv å spise pinnekjøtt med en hånd!),  så menyen begrenser seg til mat som er kuttet i små nok biter (åpenbart ikke av meg selv) til at jeg kan spise med pinner, eller kun gaffel. Dermed har det ikke blitt noe blogging heller.

Når jeg ikke kan lage mat, er det nest beste å lese om mat. Eller, det nest beste er jo selvfølgelig å spise mat. Men når jeg ikke spiser kan jeg lese, og omvendt, så jeg kaller det en delt andreplass. Det er sikkert mange der ute som meg, og derfor tenkte jeg at jeg kunne plukke noen av mine favoritter fra bokhylla og vise dere.

Ingen av disse bøkene er kokebøker, men alle handler om mat, kokkelering og matglede. Kanskje oppdager du en bok du vil gi en matglad venn til jul. Eller kanskje ønske deg selv?

Har du noen favoritter i denne kategorien som jeg kanskje ikke enda har oppdaget må du gjerne legge igjen et tips i kommentarfeltet!

Den aller første «Food Memoir» jeg leste var Heat av Bill Buford. Den er ikke med på lista fordi jeg har lånt den bort, og ikke husker til hvem. Mest sannsynlig er synderen nestemann som inviterer til ordentlig god italiensk middag. Boka handler om en journalist som får praksisplass hos Mario Batali i New York, og hans reiser til Italia for å lære om den italienske maten. Dette var boka som fikk meg hekta på denne type bøker.

Bought, Borrowed and Stolen, recipes and knives from a travelling chef av Allegra McEvedy fikk jeg av Prøvesmakern, og dette er en krysning mellom oppslagsverk, kokebok og reisememoarer. Boken er delt inn i kapitler etter land, og hver land er presentert med en kniv som er typisk for landet, og et knippe oppskrifter. Veldig fin å bla i, og jeg synes det er interessant med en kokks perspektiv på matkultur.

Du har kanskje sett eller hørt om  filmen El Bulli: Cooking in Progress? The Sorcerer’s Apprentices, a season at El Bulli av Lisa Abend er boka som dokumenterer den samme sesongen på den legendariske restauranten i Roses, Spania. Boka har flere detaljer enn filmen (som det alltid er), så har du ikke sett filmen ennå, anbefaler jeg at du leser boka først. Og jeg anbefaler virkelig å lese denne boka! Det er aldeles surrealistisk hvordan den restauranten er organisert.

The Flavour Thesaurus ble innkjøpt i Dublin i sommer, og er et leksikon over smaker og ingredienser som går godt sammen. Jeg bruker denne som inspirasjon når jeg står på kjøkkenet med en råvare i hånda og lurer på hva jeg skal lage, og for å planlegge større måltider.

Den aller første kjendiskokken er Marco Pierre White, og The Devil In The Kitchen er en veldig bra skrevet biografi om hans liv på kjøkkenet. Den er litt i samme stil som Kitchen Confidential av Anthony Bourdain som er mer kjent, men denne er britisk og hakket morsommere synes jeg. Gordon Ramsey og Heston Blumenthal er bare to av flere kjente kokker som jobbet for White tidlig i karrieren.

Jeffrey Steingarten er matkritiker/-skribent i Vouge og The Man Who Ate Everything er hans historie om hvordan han måtte lære seg å spise mat han i teorien synes var uappetittelig (uten å ha smakt den i praksis) for å kunne være en ordentlig matskribent, og hans forsøk på å gjenskape oppskrifter i sitt eget kjøkken. It must’ve been something I ate er oppfølgeren som er minst like underholdende.

På toppen ligger en sjarmerende liten bok om en fars «eksperimenter» med maten han lager til datteren sin. Hungry Monkey, a food loving father’s quest to raise an adventurous eater er en herlig historie uten pekefingre eller moral, kun ren matglede. En strålende presang til vordende foreldre!