Premiert! Småretter

TIND-fylt sopp

21. november 2012

Nå har Matbloggsentralen gående en utfordring jeg liker ekstra godt.  I samarbeid med TIND utfordrer de oss til å komme opp med egenkomponerte oppskrifter hvor én av tre alternative produkter fra TIND skal framheves.

Det jeg liker med denne utfordringen er at jeg må vrenge hjernen litt, finne ut hva jeg kunne tenke meg å spise som inneholder produktet, og komme opp med smakskombinasjoner som harmonerer og helst også overrasker litt. Første steg i utfordringen var å sende inn beskrivelse av en idé, og dette er det jeg sendte inn:

Fylt sopp med TIND Elg og einebær
Sjampinjong eller aromasopp er enklest å få tak her jeg bor, så det er det jeg vil bruke. Stilken på soppen fjernes og litt av innmaten graves ut med en skje. TIND Elg og einebær, innmaten fra soppen (og evt. et par ekstra sopper), sjalottløk, hvitløk og purre i biter stekes i en panne med olivenolje og en stjerneanis på svak varme så smakene får blandet seg. Overskuddsvæske helles av pannen før jeg blander inn biter av blåmuggost (f.eks Ingers blå) og smuldrer i noen hjemmelagede brødkrutonger krydret med estragon. Omtrent en spiseskje av denne blandingen, avhengig av størrelsen på soppen, legges i hver sopphatt og så stekes de i ovn på 180 grader i 15 minutter. Jeg kan se for meg at disse er like gode til et glass rødvin som til en deilig, smaksrik Ale.

Denne bloggposten er neste steg; å lage og presentere oppskriften.

Jeg valgte TIND elg og einebær fordi den gav meg umiddelbart en idé om å lage noe som gir smaken av skog og friluft inne i stua en sur vinterkveld. Jeg la til ett element i den opprinnelige ideen for å få ekstra smak og saftighet i fyllet: en slump ale som reduseres på svak varme i panna med resten av ingrediensene.

Jeg testet ikke ut idéen før det var klart at jeg gikk videre, og den ferdige retten som står på bordet nå er jeg veldig fornøyd med!

Løk og purre harmonerer med krydderet i pølsa, og blåmuggost gir en litt jordaktig smak. Krutonger av grovbrød gir variasjon i tekstur, og pølsa fra TIND kommer jeg faktisk til å kjøpe igjen, den var saftig og smakfull.Så, her er min oppskrift på en godbit basert på råvarer fra TIND, som endte på 2.plass i konkurransen:

Ingredienser

 • 100 g TIND Elg og einebær spekepølse
 • 3 stk sjalottløk
 • 1/2 liten purre
 • 2 Små fedd hvitløk
 • 2 stk stjerneanis
 • 5 stk aromasopp
 • 30 g blåmuggost (jeg brukte Blåmandag fra Den Blinde Ku)
 • 1 Dl ale (jeg brukte Alpha dog red ale fra Brew Dog)
 • 1/2 ts tørket estragon
 • olivenolje
 • salt
 • pepper
 • brød til krutonger

Slik gjør du

1. Lag krutonger først. Skjær 2 tykke brødskiver, fjern skorpen og skjær brødet i terninger. Bland 2 ss olje og 1 ss estragon i en bolle og ha brødterningene oppi. Bland godt sammen og la det trekke i 10 mintter. Stek krutongene på et brett dekket med bakepapir på 220 grader i ca 10 minutter, eller til de er gyldne. Avkjøl.
2. Hul ut soppene, og ta vare på innmaten. Finhakk innmaten fra soppen, spekepølse, purre, løk og hvitløk.
3. Varm opp 3 ss olivenolje i en dyp stekepanne, og fres først de hakkede ingrediensene 1-2 minutter på sterk varme. Skru så ned temperaturen, ha i øl, estragon og stjerneanis og la det godgjøre seg på svak varme 10-12 minutter til all væsken er fordampet.
4. Hell alt over i en bolle så ingrediensene ikke fortsetter å steke i den varme panna. Smak til med salt og pepper, avkjøl noe.
5. Brekk opp krutongene i mindre biter, smuldre opp blåmuggosten og bland inn i fyllet. Bruk en teskje til å fordele fyllet i soppene.
6. Stekes på 180 grader i ca 15 minutter. La de hvile noen minutter før servering.

Serveres lunkne, og kan brukes som snacks eller tilbehør til vilt- eller storfekjøtt.

 

Innlegget er sponset av TIND i den grad at de står bak utfordringen og stiller med råvaren til oppskriften.
Innlegget er sponset av TIND i den grad at de står bak utfordringen og stiller med råvaren til oppskriften.