Diverse

Matstreif 2012

22. september 2012

Jeg har lyst å skrive noe om min opplevelse av Matstreif på Rådhusplassen forrige helg. Først og fremst ble jeg veldig inspirert, og glad for muligheten til å komme så tett på så mange ivrige og ærlige produsenter på ett sted!
Det er noe forfriskende med å kjøpe kukjøtt der selgeren forsatt husker hvor mange kalver kua hadde før hun ble slakta, og plommesyltetøy der hun som står og selger har rensket alle plommene for hånd.

Fra i fjor husker jeg at det var så mye mennesker der på lørdagen at det var vanskelig å komme til og få sett varene ordentlig, og selv om Matstreif har fått større plass å boltre seg på i år dro jeg og Prøvesmakern ned fredag etter jobb med håp om å få sett alt i ro og mak. Det kan absolutt anbefales å dra ned dit etter jobb, gå noen runder på området og så sette seg ned med en god middag og norsk mikrobrygget øl.

Utvalget i grønnsaker var helt fantastisk. Havrerot hadde jeg aldri hørt om før, men er nå en av mine favorittrøtter. Beter i alle varianter og fantastisk hvitløk fra Korsvold som ikke kan sammenlignes med noen andre jeg har smakt. Jeg synes det mest interessante var varene som vi ikke ser her i Oslo til vanlig, men som er forbeholdt Bondens marked i andre deler av landet: Juice og saft fra Innigo, badsturøkt gris og ku fra Brattlia og en deilig salatost med uvanlig myk konsistens fra Haugaland Meieri. Jeg liker denne nærheten mellom produsent og konsument! Etter et par runder og mange bodbesøk satte vi oss ned med en smakstallerken fra Stange i Bryggerikulturområdet der vi kjøpte øl i 15 cl glass for å kunne smake på flere forskjellige mikrobrygg. Nøgne Ø hadde mange interessante brygg å by på her, Pumpkin Ale og Citrus Hystrix var begge interessante til mat, og for ren kos anbefaler jeg deres Python Pilsner brygget på champagnegjær (og jeg er vanligvis ikke så glad i lys øl).

Lørdagen var jeg tidlig oppe for omvisning på området i regi av Matbloggsentralen, og kurs i kursteltet. Vi var ikke mange på omvisning, men vi fire som stilte opp fikk god tid med produsentene på turen til å spørre og bli opplyst. Gartnerhallen fortalte om utfordringer med å få nye produkter inn i butikkene, Brattlia er forfriskende ærlige og selger ku, ikke okse, og Karette Wang Sandbu som er presseansvarlig for Innovasjon Norge viste oss noen av sine favorittstands. Neste år kan vi godt møtes enda tidligere på morgenen, og få med oss når de rigger opp. Vi snakker også med Ina om noen ideer til Matbloggerarrangement her neste år, og med alt Ina&Ina har tilbudt oss bloggere av utfordringer og givaways i det siste ser det ut til å bli en spennende tid framover.

Jeg hadde meldt meg på to kurs: fisk&skalldyr og anretning på tallerken. Men jeg var skuffet over fiskekurset som var først ut, og droppet nummer to. Når det annonseres som kurs i fisk og skalldyr forventer jeg å se tilberedning av nettopp det. Fisken og rekene som ble brukt var ferdig rensket og krydret før kurset startet så jeg lærte ikke noe om råvarene, og det var dårlig innsikt ned i grytene for å se noe underveis. Jeg plukket opp noen triks til hvordan lage hollandaise, men ellers var læringsutbyttet minimalt. Som en kokkeleringsdemo var det interessant og underholdende, men det var ikke et kurs. Jeg lurer veldig på hvordan Maaemo- og kjøkkenutstyrskurset var, om de var mer nyttige?

Prismessig synes jeg at grønnsaker og drikke på Matstreif var billigere og bedre enn i dagligvare, mens en del av kjøttproduktene lå noe høyere i pris. Likevel, dette er produkter som knapt nok er mulig å få tak i noe annet sted, og er produsert i småskala som ordentlig håndtverk så jeg synes det er verdt de ekstra kronene. Og matgleden jeg sitter igjen med? Priceless.

Noe jeg savnet var mer hjelp til navigasjon på området, særlig når det var mye folk der og til tider vanskelig å se inn til bodene. En mer detaljert oversikt over innholdet i hver bod hadde vært nyttig, gjerne med bilder, og en oppdatert liste over mat som serveres «her og nå» når man har trasket rundt og er klar for å sette seg ned med middag eller lunsj. Her har appen stort potensiale mener jeg. Hva med live updates fra bodene?

Jeg er veldig takknemlig for Matstreif, og for å opprettholde tilbudet må vi bruker penger der. Vi kan ikke klage på dårlig utvalg i dagligvare og så ikke kjøpe noe når alternativene er rett under nesa vår. Flere av produsentene ble tomme for varer fredag ettermiddag og måtte få påfyll til lørdag, og det er jo et godt tegn. Bonden som stod hos Gartnerhallen måtte sende noen ut i åkeren for å leite etter flere blomkålhoder. Og hva plukket jeg med hjem?

Lårsteik av kje fra Kandal som erstatter årets lammelårmiddag, gulrøtter, chili, hvitløk og agurk fra Korsvold, havrerot fra Gartnerhallen, spekepølse av bjørn, perlespelt, emmerblanding og havregryn fra Holli, morelljuice fra Innigo og honning med hasselnøtter fra Røislien bigård.

I tillegg klarte jeg å fortære sjokolade fra Meium, stangekylling, fire typer øl, kalvewrap, salmatapas, fiskeburger, rømmegrøt og belgisk speltvaffel i de timene jeg tuslet rundt der nede i tillegg til alle smaksprøvene.

Dette ble langt, så hvis du har lest alt, takk for det og husk å dra på Matstreif neste år! I dag skal jeg på Bondens marked i Birkelunden og gjøre flere gode matkjøp. God lørdag!