Brød

Appelsinblomstscones

16. september 2012

Jeg er stolt av det norske språket, og vil helst bruke norske navn og betegnelser så langt det er mulig. Men akkurat når det gjelder matlaging kommer jeg altfor ofte til kort. Orange-blossom buttermilk scones ruller lettere av tunga enn for eksempel bakepulverbrød med kulturmjølk og appelsinblomstvann. Så en scone forblir en scone her på Kjøkkenet, og nytes i ettermiddag sammen med en kopp te og gamle aviser.

Scones går farlig rask å lage, og er en perfekt unnskyldning for å bruke opp restslumper av mel, korn og meieriprodukter. De kan lages grove eller fine, med melk, fløte, yoghurt, kesam eller rømme. Jeg ville bruke opp kulturmelka jeg hadde igjen i kjøleskapet etter malteserkaka, og fikk nylig en veldig hyggelig overraskelse i posten i form av en flaske appelsinblomstvann som måtte testes. Smaken av appelsinblomst er veldig diskret, men gir en liten ekstra smaksdimensjon. Aller best er disse når de deles i to og serveres med litt kremost og akasiehonning mens de fortsatt er lune.

Jeg lager sjelden samme scones to ganger, siden jeg bruker det jeg finner i skapet, men har en grunnfordeling på vått og tørt som går igjen. Dette er nok til frokost eller ettermiddagste for to:

1 cup mel
0.5 ss bakepulver
1ss sukker
3 ss mandelmel
45 gram kaldt smør
1/4 cup kulturmelk
1 egg
3 ss appelsinblomstvann
0.5 ts natron

Bland sammen mel, bakepulver, sukker og mandelmel, og smuldre smøret inn med fingrene. Rør sammen kulturmelk, egg, appelsinblomstvann og natron med en gaffel. Bland sammen vått og tørt, og kna sammen til en ball med hendene. Press den ned på et bakebrett, ca 3 cm tjukk, og marker 4 scones med en kniv.

Stekes på 200 grader i 10-15 minutter, eller til de er gyldne.