I kokeboka Kaker & Paier

Malteserkake

5. september 2012

I helga var jeg i bryllup, og var så heldig å få bidra til kakebordet og i tillegg få helt frie tøyler for hva jeg ville lage.  Fordi det ikke var noen sjokoladekake på lista, ville jeg ha det som utgangspunkt og tanken var å finne en oppskrift som var saftig uten å være for mektig, og med en liten vri.

Første tanke var Baked sin Sweet and Salty Cake, fordi bruden er veldig glad i karamell. Det er mange steg i framgangsmåten, og for å teste disse og forsikre meg om at det gikk fint å erstatte shortening med smør prøvebakte jeg en liten kake i sommer. Heldigvis! Denne var kjempegod, men så mektig at til og med en søtmoms som meg synes ett stykke var på kanten til for mye. Hvis denne hadde stått på kakebordet sammen med flere andre kaker, hadde bryllupsgjestene sittet strødd rundt i lokalet og stønnet av kakeoverdose.

Når jeg var i Irland i sommer fikk jeg dilla på Maltesers, og Baked-gjengen har også en Malt-ball cake. Deres er ikke en sjokoladekake, så jeg tok idéen med meg og tilpasset en sjokoladeoppskrift i stedet. Basis for maltesersmaken er Malted-Milk pulver, som jeg ikke har funnet noe sted i Oslo, men bestiller fra iHerb. Der kan du bruke koden SIQ468 hvis du bestiller for første gang, og så får du en rabatt.

Jeg testbakte malteserkaka i muffinsversjon først, og det ble virkelig den beste sjokoladekaka jeg noengang har smakt! Lett og luftig, god sjokoladesmak, og saftig også på tredje dagen. Under testbakinga gikk jeg tom for kakao, men tenkte at siden det var konsistensen jeg skulle teste spilte det ingen rolle. Etter jeg hadde satt muffinsene i ovnen oppdaget jeg også at jeg hadde glemt å ha olje i. Disse to tingene må ha bidratt til den lette konsistensen på resultatet den dagen, for den ordentlige kaka, til selve bryllupsdagen, ble mye mektigere. Den var fortsatt veldig god, men mer en mørk dessertkake enn en luftig sjokoladekake.

Jeg gjengir den fullstendige oppskriften her, og hvis du vil prøve deg kan du redusere litt på kakao og olje. Men jeg kommer også til å lage denne igjen  for å teste om jeg kan gjenskape den nydelige testkaka, og da poster jeg oppskriften på nytt.

Kake i tre lag, laget i 24 cm rund silikonform:
1 ¾ cups hvetemel
1 cup sukker
1 cup malted milk pulver
¾ cups kakao (kan reduseres til 1/2 cup)
2 ts natron
1 ts bakepulver
1 ts maldonsalt
1 cup kulturmelk
½ cup nøytral olje
2  egg, str. XL (evt. 3 str. M).
1 ts vaniljeekstrakt
1 cup varm kaffe

Romtemperer melk og egg før du starter, og sett ovnen på 175 grader. Legg bakepapir i bunn av kakeformene, og ha litt olje langs kanten.

Sikt mel, sukker, melkepulver, kakao, natron, bakepulver og salt i en stor bolle og bland godt sammen. Jeg satte denne i kjøkkenmaskinen og blandet på lav hastighet. Bland kulturmelk, olje, egg og vanilje i en annen bolle med en håndvisp. Ha det våte gradvis oppi det tørre og bland sammen på lav hastighet. Kaffen skal oppi til slutt. Fordel røra i 3 former hvis du har, eller stek 1/3 om gangen. Stekes til den er fast i midten, ca.  30-40 minutter avhengig av ovnen. Hvis du skal lage lagkake tåler den å bli stekt litt for mye, da den vil få fuktighet fra fyllet. La kakebunnene bli romtemperert før de pakkes inn i plastfolie og oppbevares i kjøleskapet fram til kaka skal monteres.

Glasur
1 1/4 cups melis
1 cup malted milk pulver
1/4 cup kakao
1/2 ts maldonsalt
170 g kremost, romtemperert
170 g usaltet smør
250 gram sjokolade, gjerne litt bitter (jeg brukte Callebaut Mørk Kuvertyr 811)
3/4 cup lettrømme

Smelt sjokoladen i vannbad og sett den til side så den får avkjølt seg noe. Sikt sammen sukker, kakao, melkepulver og salt. Visp kremost og smør mykt og luftig, og tilsett så det tørre gradvis. Hell i sjokoladen i en tynn stråle og visp til det er godt blandet sammen. Rømmen vispes i tilslutt. Den kan med fordel settes i kjøleskap i en halvtimes tid før den has på kaka.

Montering
Spre omtrentlig 1 cup glasur for lagene i midten. Jeg drysset også sjokoladehjerter over fyllet i midten som en liten overraskelse. Biter av maltesere kan også has i midten eller milk crumbs med maltpulver i, men jeg holdt det enkelt. Når jeg har stablet kaka med glasuren i midten, har jeg på et tynt lagt glasur for å fikse ujevnheter og feste smuler så de ikke blander seg i toppglasuren. Så setter jeg kaka i kjøleskapet i minst en halvtime så den får satt seg, før jeg legger på resten av glasuren. På toppen har jeg pyntet med Maltesers.