Diverse

Supersalat

24. august 2012

En supersalat er et supert måltid, og salat er tema for denne ukens utfordring hos Matbloggsentralen. Stemmegivingen åpner kl 12 i dag og jeg er nummer 88 om du kunne tenke deg å bruke et minutt på å stemme, og samtidig finne mange andre gode salatoppskrifter.

Nesten alle grønnsaker er vel for superfoods å regne, men siden noen har flere helsebringende egenskaper enn andre hvorfor ikke velge disse i salaten og få en skikkelig helseboost? Jeg er ingen ekspert på superfoods, og kanskje er du uenig i noen av valgene mine her, men alle ingrediensene i supersalaten har dokumentert helseeffekt og smaker selvfølgelig godt også.

Tomater er min favorittgrønnsak og inneholder lykopen som reduserer risiko for kreft og hjerteinfarkt, og er bra for å holde huden ung. Lykopen opptas lettest når tomatene er kokt, og jeg bakte mine i folie i ovnen i et kvarter for samme effekt. Disse kommer fra tomatplaten min på terrassen og er økologiske, og definitivt kortreiste.

Endive er god kilde til kalium og kalsium og flere andre vitaminer og mineraler som gir immunsystemet en boost. Smaken er bitter, men frisk. Egentlig ville jeg ha Bok Choy som har de samme egenskapene, og i tillegg kan hjelpe mot PMS som en kuriositet, men det hadde de ikke på butikken så jeg får prøve igjen om en måneds tid.

Laks, her i form av rå skiver av salma, er rik på omega-3 og en god proteinkilde. Omega-3 er forbundet med beskyttelse mot brystkreft og andre krefttyper. Omega 3 er også avgjørende for beskyttelse mot hjerne samt hjertesykdommer og hjelper til å opprettholde mentale funksjoner hos eldre (vi har jo bikket 30 begge to her på kjøkkenet).

Brokkoli: Hvis de andre matvarene her er “superfood» er brokkoli «superduperfood» med to kraftige anti-kreft stoffer, sulforaphane og indol-3-carbinol. Sulforaphane ødelegger eventuelle kreftfremkallende forbindelser som du har svelget og oppretter deretter enzymer som spiser opp eventuelle kreftfremkallende forbindelser. Sulforaphane dreper også bakterien Helicobacter pylori, som forårsaker magesår og i stor grad øker risikoen for mage-kreft. Brokkoli er også en god kilde til betakaroten og kalium, som bidrar til å redusere risikoen for hjertesykdom. Jeg liker brokkolibukettene mine lett forvellet.

Rød quinoa har like mye protein som biff, like mye jern som brunost, like mye magnesium som melk og høyt innhold av flerumettede fettstoffer. Det er også glutenfritt, som vi ikke har vondt av en gang i blant. Hvit quinoa har stort sett de samme egenskapene, men den røde gjør seg bra på tallerkenen og smaker hakket bedre synes jeg.

Spinat er stappfull av vitamin K, som bidrar til koagulering av blodet og er bra for skjelettet.

Rødbeter har høye nivåer av karotenoider og flavenoids, antioksidanter som hjelper til å redusere risikoen for dårlig kolesterol, hjertesykdom og slag. Det er en av de rikeste kildene til folsyre, som bidrar til å beskytte foster fra ryggmargsbrokk. Rødbeter inneholder også mineralet silisium, som hjelper kroppen å utnytte kalsium, så det er derfor viktig for muskel-skjelett og reduserer risikoen for osteoporose. På Meny har de ferdige sous-vide rødbeter som er nydelige til salat.

Avocado er fulle av sunt fett som bidrar til å holde deg mett lenger, og som hjelper kroppen med å oppta fettløselige næringsstoffer. For en ekstra piff har jeg gillet den i et par minutter før servering.

Ristede solsikkefrø er fulle av vitamin E som motvirker infeksjoner og er bra for hjertet. I tillegg smaker de veldig godt, og er en fin erstatning for nøtter dersom man har allergikere i hus og fortsatt vil ha litt crunch i salaten.

Olivenolje er fullpakket med kraftig sunt enumettet fett samt antioksidantet polyfenoler som kan redusere risikoen for hjerteinfarkt. Regelmessig inntak av olivenolje forebygger ikke bare livsstilssykdom, men kan også forbedre helsen til folk som alt lider under det. Blandet med rødvinseddik og kakao får vi enda mere antioksidanter og en liten twist på salaten.

Kanskje ikke en hverdagssalat, men en litt annerledes middag?

Kilde: http://www.womansday.com/health-fitness/nutrition/eat-healthy-america-52-superfoods-25519