Tilbehør

Blåbærcurd

15. august 2012

Tidligere har jeg laget curd av sitron, og av blodappelsin, og jammen kan man ikke lage det av blåbær også!

Det er kanskje ikke noe man burde spise på brødskiva hver dag, men det er nydelig godt og veldig anvendelig.

Denne laget jeg for å ha som en del av fyllet i bursdagskaka, men som alltid når jeg lager curd laget jeg litt ekstra for å ha i kjøleskapet å bruke til scones, på blåmuggost, til eller i is, i pai og til desserter. Bare fantasien setter begrensinger, og den holder seg godt i fryseren til senere bruk også.

Blåbærcurd (ca 7 dl)
7 dl blåbær (jeg brukte frosne som jeg lot tine en times tid før jeg startet)
1 stor sitron (eller to små)
85 gram usaltet smør
1 cup + 3/4 cup sukker
3 store egg
1 ss maisenna

Vask glassene curd’en skal oppbevares i og sett de i ovnen på 160 grader. Dette steriliserer glassene, og tar omtrent like lang tid som tilbredningen.

Ha blåbær, revet sitronskall og sitronsaft i en gryte og småkok i ca 10 minutter. Ha i én cup sukker og rør om til alt er oppløst. Pisk eggene godt sammen med en håndvisp.

Sil blåbærene over i en bolle som tåler varme, og rør inn smøret. Smak til med resten av sukkeret dersom det er nødvendig.

Sett bollen over en kokende gryte for å lage vannbad. Hell i eggene i en tynn stråle samtidig som du rører kraftig rundt. La blandingen såvidt koke under konstant omrøring i ca 20 minutter, her må du nesten se an hvor fort det tykner. Jeg liker at den blir litt fast i konsistensen når jeg skal ha den i kake, og har derfor i litt maisenna mot slutten dersom den ser veldig løs ut. Bland maisenna med litt vann, ha i blåbærene og fortsett å røre over varme i 2 minutter. Ta glassene ut av ovnen, fyll dem helt opp og sett på tett lokk. La de stå på kjøkkenbenken til de når romtemperatur og så kan de oppbevares i kjøleskapet. Etter åpning holder de seg i ca 2 uker, i fryseren holder de seg lenge.