Diverse

Småtriks for god hverdagsmat

26. juli 2012

I sommer har jeg virkelig vært rammet av latskap når det gjelder matlaging. Vanligvis bruker jeg flere timer i uka på å finne oppskrifter og ingredienser som kan være til inspirasjon, men når jeg har ferie og er hjemme vil jeg helst bare lage middag uten å tenke. Siden jeg har fri på dagtid bruker jeg også mer tid på frokost og lunsj enn vanlig. I tillegg blir jeg litt mettet på matopplevelser etter å ha vært på ferie og spist ute på restaurant flere ganger daglig.

Likevel er jeg ikke noe mindre kresen på maten jeg spiser, den skal fortsatt nytes, men kreve liten innsats både i planlegging, gjennomføring og oppvask. Pasta med ulike kondimenter, og alt som kan legges på grillen, er gjengangere og med noen vanlige ingredienser som jeg alltid har i skapet kan både lunsj og middag få et løft:

Gode olivenoljer med forskjellige egenskaper
Dette har jeg skrevet et innlegg om før, og selv om jeg ikke husker å nevne olivenolje i alle oppskriftene jeg legger ut er dette nesten like selvfølgelig som salt og pepper for meg. Minst en mild og en kraftig olivenolje står alltid i skapet mitt, gjerne flere. God olivenolje har en fantastisk aroma som nytes best dersom den has over maten like før servering. Milde oljer fremhever smaker i salat og på dampede grønnsaker eller rå frukt. Kraftigere oljer er gode som siste finish over alt som grilles enten det er kjøtt, fisk eller grønnsaker. Begge kan brukes over pasta sammen med forskjellige krydder og grønnsaker for å variere smaksopplevelsen. Har du ikke smakt hvor store forskjeller det er på olje fra ulike olivensorter og land, anbefaler jeg å dra på smaking i en delikatessebutikk.

Smakseddiker
Eddiker som er tilsatt smak av frukt eller krydder kan også gi måltidet et ekstra piff. Prøv å pensle smakseddik over fisk mens den ligger på grillen! En årgangsbalsamico er klassisk og kan brukes til alt, men jeg liker også balsamico med frukttilsetninger som fiken, bringebær eller granateple. Disse er gode sammen med olje og grønne urter til rødt kjøtt. Hvit balsamico med oregano er nydelig til hvit fisk, og ingefærsmak gir en asiatisk vri på salaten.

Sauser og dressinger
Jeg bruker minimalt med sauser og dressinger utover oljebasert vinaigrette sånn til hverdags, men har alltid en boks kesam eller creme fräiche i kjøleskapet. Den kan brukes naturell, blandes med hvitløk og sitron for en dressing eller røres inn i pasta sammen med olje for en kremet saus. Ajvar er også veldig anvendelig.

Hermetikk og tørrvarer
Noe hermetikk har jeg alltid i hus. Kikerter, og tahini for å lage hummus. Hvite, svarte og grønne bønner for å ha i salat, pasta eller til dip, fetaost, og chili og ingefær på glass. I tillegg er nøtter og frø smaksrike både varme og kalde.

Grønnsaker (og frukt)
Et par ganger i uka går jeg til grønnsakshandleren og plukker med meg hjem det som ser best ut den dagen. Gjengangere er paprika, cherrytomater, agurk, squash, sopp, løk og hjertesalat. Og noen ganger potet, søtpotet eller sellerirot. Kuttet i grove biter og lagt på grillen er dette mat som lager seg selv og smaker kjempegodt (husk den dæsjen med olivenolje tilslutt).  Til lunsj er grillede grønnsaker med litt Ajvar servert med fersk brød som dyppes i olje og eddik en favoritt. De kan også slenges oppi pastagryta til middag. Strimlet salat er faktisk veldig godt i pasta! Ha alltid en hel sitron eller lime i kjøleskapet, og skvis over salaten til middag eller brødskiva til lunsj for den saks skyld. Skallet kan finraspes oppi pasta eller i en salat. Gulerøtter kan gi en ekstra piff til frokosten.

Med et grunnutvalg av tørrvarer, rene stykker av kjøtt eller fisk i kjøleskapet og ferske grønnsaker for hånden trenger jeg ikke tenke ut noen oppskrift. Det er bare å bestemme seg for hvilket protein jeg har lyst på, hvilke grønnsaker som ser best ut, så mikse og matche og piffe det litt opp tilslutt.

Så lenge man har gode råvarer er god mat alltid innen rekkevidde! Har du noen triks for enkel og smakfull hverdagsmat?