Tilbehør

Potetgrateng uten ost og fløte

21. juli 2012

På engelsk heter dette Potato Bake, og vi så det på menyen i forskjellige utgaver flere steder i Irland.  En lunsjvariant var stekt i panne for å få en sprø skorpe og hadde lag på lag med møre poteter, chorizo og ost. En annen hadde skiver av søtpotet og rotgrønnsaker sammen med potetene.

Jeg prøver meg litt fram med de ulike variantene, og første forsøk ut fra Kjøkkenet er med poteter og gulrøtter. Denne er tenkt som tilbehør, og ikke som en rett i seg selv og er derfor ganske nøktern. Et veldig smakfullt alternativ til fløtegratinerte poteter, og en fin variasjon til potetsalaten som gjerne følger sommermaten. Jeg synes også den kan serveres kald, bare drypp over litt olivenolje og urter før servering.

For å lage Potato bake i ovn varmer jeg opp ca en dl olje i en liten panne, skrur av varmen og har i et knust hvitløkfedd og en dæsj rosmarin. En ildfast form smøres med oljen. Skjær poteter og gulrøtter i skiver, og legg et lag med poteter i bunn. Fortsett annethvert lag med gulrot- og potetskiver, og mellom hvert lag pensler jeg med oljen og har på salt og pepper. Det skal ikke mye olje til så vær litt gnien.

Jeg stekte på 180 grader i 20 min under folie, og så 20 minutter uten folie. Temperaturen passet med kyllingen jeg skulle steke for å ha til, men neste gang skal jeg høyere temperatur og kortere tid for å se om potetene får en annen konsistens.

For presentasjonen sin del kan gratengen hvelves over på et fat for servering, men la den hvile 5-10 minutter først så den får sette seg.

Det er viktig å ikke oversteke potetene, de er best når de fortsatt har tyggemotstand.  Og velg poteter som er faste og gode på smak, som for eksempel deilige norske nypoteter!