Småretter

Marokkanske filopakker

9. juli 2012

I fryseren lå det en halv rull med filodeig som måtte brukes opp, så til middag ble det marokkanske filopakker. Oppskriften fant jeg på tastespotting eller pinterest et sted, men jeg er ikke helt fornøyd med resultatet. De er rett og slett litt tørre å tygge på, og ubalanserte i smaken. Jeg liker konseptet og utseendet, men tror nok disse gjør seg bedre i miniversjon på et tapasbord eller fingermat enn som full middagsrett.

Jeg legger likevel ved oppskriften i tilfelle det skulle være noen der ute som vil tweake den til, eller prøve tapasversjonen. Det er ingen tvil om at disse tar seg godt ut på tallerkenen, men jeg vil gjerne ha litt mer smak og saftighet inni der også. Karbonadedeigen kan med fordel byttes ut med kjøttdeig med litt mer fettinnhold eller få en god dæsj olivenolje i fyllet når det er blitt kaldt, og tomatpuré kan suppleres med hakkede tomater.

Rikelig til to personer, fem filopakker laget i ekstra store muffinsformer:

1 pakke karbonadedeig
1 medium rødløk
2 hvitløksfedd
3 ss raspet fersk ingefær
1/2 ts kanel
1 ts spisskummin
1/2 cup tomatpuré
1/2 cup hakket persille
3 ss finhakket mynte
salt og pepper

hjertesalat
yoghurt naturell
ajvar eller harissa
ca 6 ark filodeig
ca 1.5 dl olivenolje, til pensling

Brun karbonadedeigen i en stor panne og tilsett salt og pepper. Ha i løk, hvitøk, ingefær, kanel og spisskummin og stek til løken er myk. Tilsett tomatpuré og stek på lav varme inntil mesteparten av fuktigheten fra tomatene har fordampet (7-10 minutter). Rør inn persille og mynte tilslutt, skru av varmen og la blandingen komme ned til romtemperatur.

Filoarkene deles inn i firkanter store nok til å fylle formen du skal bruke, og til å brette over toppen når de er fylt. Jeg brukte et metallbrett med 6 store muffinsformer. Pensle deigen med olje og legg fire lag i hver form. Fyll opp med kjøttblandingen, brett filoen over toppen og pensle med litt olje.

Stekes på 200 grader i ca 20 minutter eller til pakkene er gylne på toppen, og serveres med remser av hjertesalat, yoghurt naturell og ajvar.