Godteri

Milk crumbs – melkeknas?

27. mai 2012

Det er ikke alltid like enkelt å oversette engelske benevninger til norsk, men melkeknas høres ikke så aller verst ut?

Det er en slags smuldredeig med melkepulver og hvit sjokolade i som kan brukes til mye rart. Oppskriften er fra Momofuku Milk Bar i New York; himmelen for alle som elsker søte bakervarer. Jeg fikk smakt de legendariske Crack Pie og Compost cookie den ene gangen jeg var innom, og angret på at jeg ikke tok flere turer, men jeg hadde jo flere bakerier som skulle besøkes også når jeg først var i NY.

Kokeboken som kom ut i høst har jeg ikke våget å kjøpe ennå i frykt for min egen livvidde. Men før eller seinere kommer den nok i hus. Jeg brukte disse som fyll i pull-apart kringlen jeg lagde, og de kan også brukes i kjeks, over is eller dessert for den knasende sprø konsistensen, som smuldretopping på pai eller muffins og i kaker. Basisoppskriften kan også varieres med å tilsette forskjellige smaker i stedet for eller i tillegg til melkepulveret.

Basisoppskrift på melkeknas
Ca .1/2 cup melkepulver (av skummetmelk)
4 ss hvetemel
2 ss maisstivelse
3 ts sukker
1/4 ts salt (finmalt, ikke maldon. Utelates dersom du bruker saltet smør)
3 ss usaltet smør, smeltet
1/2 cup hvit sjokolade, smeltet og avkjølt

Sett ovnen på 115 grader varmluft og gjør klart et stekebrett med bakepapir eller silikonmatte. Bland sammen 2 ss + 1,5 ts melkepuver med mel, maisstivelse, sukker og salt. Rør inn det smeltede smøret og smuldre blandingen utover stekebrettet. Stekes til den er tørr og smulete, som skal ta ca 10-12 minutter. Stek dem heller for mye enn for lite, men pass på så de ikke blir lysebrune i fargen. La brettet stå på kjøkkenbenken til blandingen er helt avkjølt. Rør inn resten av melkepulveret ( 2ss + 1,5 ts) og den hvite sjokoladen. Nå blir den litt kladdete igjen, men rør godt med en gaffel så blander det seg tilslutt.

Oppbevares i en lufttett boks i kjøleskapet fram til den skal brukes eller fryses.