Kaker & Paier

Blood-orange ombre cake

23. mai 2012

Jeg er så heldig å ha en familie som lar meg eksperimentere med nye oppskrifter til og med når det er store anledninger. Til min ferskeste nevø sin dåpsdag fikk jeg frie tøyler, og benyttet anledningen til å prøve meg på en Ombre Cake. Dåpsbarnet er blant annet glad i appelsin, og selv om han ikke får smake er det jo hyggelig å ha hatt han i tankene når kaka ble komponert. Når den smaker appelsin er det også naturlig at graderingene går i oransj, og selv om farginga ikke ble helt perfekt er jeg ganske fornøyd jeg!

Gradert appelsinkake med blodappelsincurd:

1,5 porsjon blodappelsincurd
Oppskrift på kake og hvit krem har jeg lånt herfra, men jeg har gjort noen tilpasninger.

For en kake med 4 lag og 24 cm diameter doblet jeg oppskriften, og jeg stekte alle lagene individuelt. Farge tilsatte jeg gradvis underveis: når røra er ferdigblandet, veier jeg den opp og heller over 1/4 i ei form til det øverste laget som ikke har noen farge i seg. Så tilsetter jeg litt farge til resten av røra før jeg tar av en ny fjerdedel til lag nr 2. Gjenværende røre får enda litt farge før lag nr 3 fordeles i ei form og det siste laget får en siste dæsj med farge. Fargene ble kanskje ikke like klare i de midterste lagene som jeg skulle ønske, men jeg er rimelig fornøyd med resultatet til å være første forsøk på Ombre-kake. Og ja, jeg hadde oransjfarge opp til albuene når jeg var ferdig!

Kakebunnene lagde jeg fredag formiddag, og oppbevarte i plastfolie i kjøleskapet til lørdag kveld da kaka ble montert og glasert. Da vi sprettet kaka søndag ettermiddag var den fortsatt saftig og luftig så dette er en grunnoppskrift jeg absolutt kan anbefale. Glasuren er lett og ikke for søt, og smaker som en mellomting mellom ren pisket krem som man har på fløtekaker og en marengsbasert smørkrem.

Det ble mye kake! De høye, stilige amerikanske kakene er flotte å se på, men ikke de det går mest av på kakebordet.  Når den er så høy og har fire lag får man liksom et digert stykke samme hvor tynt man skjærer, og det blir for mektig for mange. Nå som jeg synes jeg har fått til en ordentlig fin lagkake har det blitt krysset av på lista og det blir en stund til neste gang.  Jeg vil heller lage en kake som ikke ser så imponerende ut, men som får øynene til å rulle bak i hodet på folk fordi det smaker så godt.

Dette var likevel ei kake som var utrolig moro å lage! Jeg tror kakeoppskriften vil fungere like bra med jordbær som smakstilsetning og det er en smak som tiltrekker de fleste nå som sommeren nærmer seg. Men det blir nok to og ikke fire lag neste gang, eller kanskje en cupcakevariant ikke er så dumt?