Småretter

Steamed buns

21. mai 2012

For flere år siden kjøpte jeg en bambusdamper på impuls på en ferietur, og jeg må innrømme at jeg ikke bruker den særlig ofte. Den kan jo brukes til å dampe fisk og grønnsaker enkelt til middag, men jeg kommer bare vanligvis ikke på at den står i skapet. Så for å være flink å bruke disse redskapene som tar opp plass i skapet lagde jeg kinesiske steamed buns – Char Siu Pork.

I all enkelhet er det en hvetebolle med krydret kjøttfyll. Deigen er veldig enkel å jobbe med, og hvis du ikke vil følge den tradisjonelle oppskriften kan du egentlig fylle de med hva du vil. Jeg har også sett oppskrifter med dessertfyll som for eksempel nøtter og honning.

Brødet blir utrolig luftig når det dampes i stedet for å stekes, og får en veldig tynn overflate med en konsistens jeg ikke klarer å beskrive. Ikke akkurat den mest mettende middagen, men veldig god snack-mat.

Grunnoppskift for deig:

1 cup fingervarmt vann
3 ss sukker
2,5 ts tørrgjær
3 1/4 cups hvetemel (jeg brukte tipo-00)
3 ss nøytral olje
1/4 ts salt
1 1/2 ts bakepulver

Bland vann, sukker og gjær i en bakebolle og la det stå i 5 minutter så gjæren får begynne å virke. Tilsett mel, olje og salt, bland sammen og elt i kjøkkenmaskin i 10 minutter. Smør en annen bolle med olje og ha deigen over i den når den er ferdig eltet. Snur deigen rundt et par ganger så hele får et lag olje på seg. Hev til dobbel størrelse, ca en time. Mens deigen hever lager du fyllet og setter det i kjøleskapet så lenge. Det er viktig at fyllet ikke er for varmt når det skal brukes.

Slå deigen ned (dvs. kna den litt så noe av lufta går ut), og la den hvile 5 minutter. Kna inn bakepulver, og la så deigen hvile i 5 minutter til.

Del deigen i ti like porsjoner, dette blir ti boller. Her finner du en bra veiledning med bilder for hvordan du fyller dem. Hvis du ikke skal spise alle, kan du fryse dem nå og dampe dem i 10-15 min rett fra frossen tilstand seinere.

I bambusdamperen min får jeg plass til tre av disse i hver etasje. Legg hver bun på et smurt mellomleggspapir oppi damperen, og damp i 15 minutter. La de hvile i 10 minutter før servering.

Char Siu fyllet skal egentlig lages med svinefilet, men jeg brukte svinekjøttdeig denne gangen.

1 pakke svinekjøttdeig
1 løk
1/2 ts five spice
1 ss hoisin saus
2 ss riseddik
1 ss soyasaus
1 1/2 ts honning
1 ts hakket eller raspet ingefær
1 ts hakket hvitløk
1/4 ts salt
2 blader bok choi, i smale strimler
1 ss chaoxing vin (kan utelates)
1 ts mainsenna (kun hvis blandingen ser våt ut)

Stek kjøttdeig sammen med en finhakket løk, jeg brukte hvit salatløk. Ha over 1/2 ts five-spice og resten av ingrediensene mot slutten og skru av varmen. Hvis blandingen ser veldig våt ut, kan du sikte over en ts maisenna og røre rundt. Sett blandingen i kjøleskapet. Dette blir mer fyll enn til 10 boller, men kan spares til seinere eller brukes i en annen middag.

You Might Also Like

 • Liza 21. mai 2012 at 10:49

  Å dette så godt ut, har planer om å poste noe lignende:)
  Det blir første gangen jeg lager, så resultatet blir sikkert ikke helt bra;)
  Takk for kommentar inne hos meg.
  Klem
  Liza

  • Oliven&Sjokolade 23. mai 2012 at 09:07

   Dette var første gangen min også, og du klarer det nok helt fint. Et tips er å ikke vente for lenge med å dampe dem etter at de er fylt, for de hever noe veldig! Mine fikk nesten ikke plass i damperen. Jeg frøys ned halvparten med en gang jeg hadde fylt dem, og de like gode etter ti minutters damping fra frossen tilstand.

 • wenche stenberg 17. mars 2014 at 15:23

  Skal prøves . men hvor får du kjøpt Shaoxing vin?

  • Oliven&Sjokolade 17. mars 2014 at 15:53

   De fleste asiatiske matbutikker har det, eller kan få tak i det.

 • Luis Lopez 21. november 2014 at 20:13

  Hei, har du flere oppskrifter eller tips til andre sider med oppskrifter? Har kjøpt oss steamer i dag 🙂

  • Oliven&Sjokolade 24. november 2014 at 19:15

   Hei, og gratulerer med steamer! Jeg har ikke lagt ut noen flere oppskrifter der jeg bruker min, men jeg bruker den mest til ulike varianter av steamed buns som dette. Oppskriftene finner jeg med Google som min gode hjelper, eller fra matmagasiner. Men jeg har sett at Jamie Oliver bruker bambusdamper en del, så kanskje du kan prøve å søke etter noen av hans oppskrifter?

 • Madelen 26. oktober 2016 at 20:30

  Går det ann å steke bollene i steden for å dampe dem?

  • Oliven&Sjokolade - Trine 3. november 2016 at 21:04

   Nei, hele poenget med disse er konsistensen man får når de dampes og ikke stekes.