Diverse I kokeboka

Proseccokake med rosépepper

16. mai 2012

På 17.mai bli det ofte mye mat, både salt og søtt, med champagnefrokost, lunsj, kaffebesøk og middag med venner eller familie. Men kake hører med, så jeg holder meg unna de tyngste og mektigste kakene når jeg baker til denne dagen. Ostekake passer perfekt, og hva sier vel fest bedre enn litt musserende?

Jeg prøvde å fikse og trikse og lage min egen vri på en ostekake, og traff på noen problemer underveis… som for eksempel for mye ostemasse til springforma jeg har, og lekk kakeform når geléen skulle legges på… Men sluttresultatet ble bra likevel det!

Mild kremost, frisk prosecco og syrlig lime er delikate smaker som frisker opp ganen mens små pepperkorn i bunnen gir det lille ekstra. Gélelokk er ikke nødvendig, men jeg liker utseendet på den lyse proseccogéleen over ostemassen og synes kaka ser litt mer forseggjort ut. Særlig hvis ikke halvparten av gelelokket ligger igjen i kjøleskapet… Frysetørrede jorbærbiter hadde vært perfekt som pynt på toppen for å variere teksturene i kaken med litt knas, men det var ikke å oppdrive i nabolaget mitt dessverre.

 

Olivenbunn med rosépepper

2 egg
70 g sukker
60 g melk
40 g malte mandler
80 g hvetemel
1,5 ts bakepulver
skallet fra en lime, finrevet
80 g olivenolje
1 ts knuste rosépepperkorn

Egg og sukker piskes til eggedosis. Melk, mandler, hvetemel, bakepulver, pepper og lime blandes forsiktig inn i eggedosisen. Olivenolje helles i til slutt og blandes godt inn. Stekes i en godt smurt kakeform (min er 24 cm) på 200 grader i 12-15 minutter og kjøles ned til romtemperatur.

Ostemasse
250 g sukker
2 dl prosecco (min favoritt er Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut)
1/2 vaniljestang
5 plater gelatin, lagt i kaldt vann
200g Philadelphia Light, romtemperert
300g Piladelphia Original, romtemperert
6 dl kremfløte
Saften av en lime

Sukker, prosecco og vaniljestang kokes opp, og småkokes til sukkeret har løst seg opp. Pisk kremosten litt med en håndmikser så den blir luftig, og tilsett halvparten av den varme vinen. Løs opp gelantinen i resten av vinen og ha dette i osteblandingen. Vend forsiktig inn stivpisket krem med en slikkepott og smak til med limesaft. Helles så over bunnen og la dette stå kaldt over natten i forma.

Problem nr. 1: dette ble mye mer fyll en det var plass til i forma mi! Grunnoppskriften sier 6 dl pisket fløte. Skulle jeg målt opp fløten etter den var ferdig pisket? Hvordan vet jeg hvor mye fløte jeg skal piske da? Noen tips?

Løsning: det var faktisk så mye fyll til overs at jeg lagde en enkel paibunn med gresskarkjerner i en 15 cm form, og så ble det en kake til gitt!

Proseccogéle
2 dl prosecco
50 g sukker (smak til alt ettersom hvor søt proseccoen er)
3 plater gelantin

Bløtlegg gelatinen, varm opp proseccoen forsiktig sammen med sukkeret så det får løst seg opp. Løs opp gelantinen, avkjøl til fingertemperatur og hell over ostekaken når den har begynt å stivne.

Problem nr. 2: springforma jeg bruker er ikke tett i skjøten og mesteparten av geléen lakk ut før den rakk å stivne. Kortvarig løsning var å dekke over med jordbær og late som det skulle være sånn. Men den langsiktige løsningen blir vel å investere i en kakering uten skjøt.

Oppskriften er en modifisert variant av Jostein Medhus sin Ostekake med Martini Brut.