Bakst

Pull-apart gjærbakst med milk crumbs

14. mai 2012

Eller pull-apart bread som det egentlig heter, men det er mer kringle enn brød. Firkanter av søt gjærdeig stables sammen med fyll melom lagene og stekes i brødform. Ved servering kan man dra av én og én stripe etterhvert som man spiser seg bortover, derav pull-apart.

I tillegg til å fylle deigen med smør, sukker og kanel slik jeg vanligvis gjør har jeg laget Milk Crumbs som ligger som små overraskelser mellom lagene.  Milk Crumbs er en oppfinnelse fra Momofuku Milk Bar og er en smuldredeig med hvit sjokolade.  De minste smuldrebitene smelter under steking og  gir lagene den «sticky» følelsen som amerikanske cinnabons har, mens de litt større holder formen og knaser når du tygger dem.

Framgangsmåten er enkel: kjevle ut en vanlig søt gjærdeig til et rektangel som når man lager kanelsnurrer. Brun 3-4 ss smør i en panne og la det kjøle seg litt ned. Brunet smør har en nøtteaktig smak som jeg synes passer godt sammen med kanel. Pensle hele rektangelet godt med smør (hvis ikke vil lagene henge sammen) og strø over  sukker, kanel og crumbs.

Skjær remser litt smalere enn brødforma i deigen på langs, for meg ble det 3 remser. Legg disse over hverandre og del inn rektangler i samme høyde som forma. Stable alle rektanglene oppå hverandre og sett de ned i forma. La dem heve i 30 minutter før de stekes på 200 grader i 35-40 minutter

Hvis dette var fullstendig uforståelig så forklarer Joy The Baker det bedre enn meg, og har bilder av prosessen. Det ligger også noen flere bilder i Flickr-strømmen min.

Gjærdeig

500 g hvetemel
1 dl sukker
1 ts kardemomme
3,5 dl melk, romtemperert (bruk den typen du har i skapet, men helst ikke skummet)
25 g gjær (jeg foretrekker fersk men tørrgjær fungerer også)
100 g romtemperert smør i terninger

Ha melet i kjøkkenmaskinbollen og smuldre gjæren i melet. Ha i sukker, kardemomme og melk, og elt deigen ca 10 minutter. Ha i smøret, terning for terning, og elt i fem minutter eller til alt smøret er godt blandet i. Heves i ca 1 time.