Diverse

Festbrød med jordbær, chévre og basilikum

12. mai 2012

Ukens utfordring fra Matbloggsentralen er «festmat». Hjernen arbeidet på overtid med ideer til et så vidt tema straks det ble annonsert. Så mange oppskrifter, så lite tid!

For meg er festmat i vår/sommersesongen alltid småretter, enten man kaller det koldtbord, tapas eller spleiselag. Det er så mange gode råvarer tilgjengelig nå, og med småretter kan man ha noe kaldt, noe varmt, fisk, kjøtt, frukt, søtt, fyre opp både grillen og damperen og få brukt noen av de mangemange oppskriftene som ligger i en haug og venter på å bli testet.

Dette festbrødet er en eltefri variant av focaccia, toppet med basilikumolje, balsamico med litt kirsebærsmak, jordbærskiver og chevré. Brødet krever lite arbeid, ser imponerende ut på festbordet og smaker godt både alene og sammen med andre retter. Deigen settes til heving en dag i forveien, og på festdagen legger jeg på toppingen og steker det mens jeg svinser rundt på kjøkkenet forhåpentligvis med et glass champagne i hånden.

Eltefri focaccia 
(doble oppskriften for å lage langpanne)

250g hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1 ts salt
2 dl vann
Ingrediensene røres sammen, og får så stå og hvile i 12-18 timer. Deigen dumpes ut på et bakepapir strødd rikelig med hvetemel. Jeg drysser over raspet appelsinskall før jeg tar noen runder med stretch-and-fold. Så dumper jeg brødet oppi den forma det skal stekes i (brownieform for denne mengden) og lar det heve 2 timer til. En time før gjestene kommer skrur jeg ovnen på 200 grader og legger på toppingen før brødet stekes i 20 minutter eller til det er fint og gyllent på toppen.

Topping med jordbær, chévre, balsamico og basilikum
Når deigen er ferdig med heving nr 2. lager jeg nedsøkk i deigen med fingrene, heller over rikelig med olivenolje (denne gang med basilikumsmak), drysser over flaksalt og legger tynne skiver av jordbær på toppen.Når brødet kommer ut av ovnen smuler jeg over litt chévre, tar en dæsj med balsamico (gjerne med smakstilsetning, prøv kirsebær, fiken eller granateple fra Oliviers) og avslutter med litt finhakket basilikum.