Tilbehør

Curd av blodappelsin

4. mai 2012

Du har kanskje allerede hørt om, og gjerne smakt lemon curd? Det søte, kremete sitronpålegget er veldig vanlig i England og USA, og brukes på scones eller som kake- og paifyll.

Jeg har laget en curd av blodappelsin som er søtet hovedsaklig med honning. Fordi appelsin er søtere enn sitron trengs det ikke like mye sukker, og smaken blir friskere og mer fruktig. Dette lille glasset skal få bo i kjøleskapet mitt, og så har jeg fylt et stort norgesglass som skal bli fyll i en kake seinere i mai.

Denne oppskriften er superenkel å få til så lenge du rører konstant og ikke lar blandingen koke.

Curd

4 ss smør ( 57 g), romtemperert og delt opp i store terninger
1/4 cup flytende honning
4 eggeplommer fra store egg (bruker du medium egg ta en ekstra eggeplomme)
2 store egg
2/3 cup blodappelsinjuice (jeg kjøpte ferdig presset på flaske, ferskpresset juice av vanlige appelsiner funker også)
1 ss hjemmelaget vaniljesukker (smak til mengden etter hvor søte appelsinene er og hva du liker)
1 ss raspet appelsinskall (ikke nødvendig)

Romtemperer smør, egg og juice. Pisk smør og honning hvitt med en håndmikser eller i kjøkkenmaskin. Skru ned til laveste fart og ha i eggene. Nå kan det se ut som blandingen skiller seg, men det ordner seg når den varmes opp. Når eggene er blandet inn rører du inn juicen og har hele blandingen over i en tykkbunnet kjele. Varm opp blandingen sakte på medium-lav varme under konstant omrøring, og du vil se at den blir jevnere i konsistensen. Smak til med vaniljesukker til du synes det er passe søtt. Nå må du fortsette å røre, og følge godt med. Det du ser etter er nå er at skummet på toppen av blandingen begynner å forsvinne og konsistensen blir tykkere. Dette skjer noen ganger veldig plutselig så ikke gå fra gryta. Hvis du har rørt i en fem minutters tid og det ikke skjer noe, kan du skru opp varmen til 6-7 men rør godt og ikke la det koke. Når du kjenner at det ikke tykner noe særlig mer er den ferdig. For å teste kan du dyppe ei skje ned i gryta, og dra fingeren over baksiden. Det skal da ligge igjen et spor der curden ikke flyter sammen igjen. Hvis du vil, rører du inn appelsinskall nå.

Skal du bruke curden den påfølgende uka, lar du den kjøles helt ned på kjøkkenbenken og oppbevarer den i kjøleskapet i en tett boks. Den tåler også veldig godt å fryses. Vil du oppbevare den lenger, eller gi bort i gave, kan du sterilisere tette glass og ha curden over i dem mens den ennå er varm.