Diverse

Olivenolje

26. april 2012

I fjor var jeg på Olivenoljekurs i regi av Oliviers her i Oslo, og et helt nytt kjærlighetsforhold til olje startet. Jeg visste at det var forskjell på gode og dårlige olivenoljer, men hvor mye forskjell det er innenfor gode oljer hadde jeg ingen aning om. De forskjellige oljene har sine bruksområder og kompletterer ulike matvarer og retter. Nå bruker jeg olivenolje daglig, og det løfter faktisk de enkleste retter til nye smakshøyder. Olivenoljer var rett og slett en helt ny smaksverden for meg.

Så hvilke oljer har jeg i skapet akkurat nå?

Mantinea e Avia – stekeolje. Ja, olivenolje kan brukes til steking. Men når den varmes opp mister den mange av aromaene sine, og det er derfor bortkastet å bruke den dyreste oljen til steking, eller på noe som bakes i ovn. Denne bruker jeg til marinering, på poteter og grønnsaker som skal bakes i ovnen og alt som skal stekes i panne.

Moulin Castelas – fløyelsmk og mild. Olje fra Frankrike som er smøraktig og med en aroma av nyklippet gress. Jeg tuller ikke, gress! Mange franske oljer er ganske milde i smaken og passer til franskinspirerte retter. Jeg bruker denne over salater og forvellede grønnsaker som asparges og grønne bønner med litt maldonsalt for å løfte smaken.

Påskeolje – frisk med urtepreg. Oliviers beskriver denne som silkemyk, men den er merkbart kraftigere enn Castelas’en. Den passer også til grønnsaker, men kanskje bedre til grillet paprika og ovnsbakte rotgrønnsaker som er skarpere i smaken. De fleste italienske oljer kompletterer italienske urter og smaker. Den fungerer veldig bra som basis i pesto, som topping på pizza rett ut av ovnen, over ovnsstekte tomater med litt balsamico, som saus til pasta sammen med litt parmesan, valnøtter og fersk basilikum. En spiseskje over et stykke lam, biff eller annet kjøtt fungerer nydelig i stedet for saus.

Basilikumolje. Smaksatte oljer kommer i mange varianter, og de fleste kan du egentlig lage selv fra en av de gode oljene du allerede har i skapet. Vanlige tilsetninger er sitron, hvitløk, chili og ulike urter. Jeg falt for fristelsen en ettermiddag i butikken og handlet en ferdig en med basilikum. Den bruker jeg typisk som garnityr til italiensk krydrede retter, som pastasaus og til å dyppe brød sammen med balsamico eller smakssatt eddik (granateple for eksempel, mmmm!).

Pollichino – litt av alt. Dette er nykommeren i skapet, fra årets oljeslipp. En fyldig men fruktig italiener som skal få dominere i grillsesongen, både over salater, grillede grønnsaker, fisk og kylling. Denne brukte jeg blant annet i korianderhummusen som jeg lagde forrige uke.

Selvfølgelig kan alle oljer brukes til å dyppe brød i, men dette er farlig avhengighetsskapende når du først har fått smaken på god olje. Jeg bruker olje som mange bruker ketchup: en dæsj olje eller to over middagen like før servering, og noen ganger også over frokosten. Prøv for eksempel naturell yoghurt med deilig sprø müsli og en dæsj fruktig olivenolje!

Ble du nysgjerrig nå? Ta en tur innom Oliviers, be om smaksprøver på ulike oljer fra den massive veggen og spør om tips og råd. Og husk at olivenolje er ferskvare som går ut på dato, så ikke spar den gode oljen til spesielle anledninger. Bruk den hver dag!

Dette innlegget er ikke sponset på noen som helst måte. Det er vel heller motsatt, jeg sponser Oliviers ganske ofte:)